Bridge to Liberation: geen openluchtspektakel, maar tv-show met hapering
ARNHEM - Geen 20.000 man op de Rijnkade, maar 750 bezoekers verspreid over vijf plekken in Arnhem. Corona wierp net als vorig jaar ook vrijdagavond een schaduw over het multimediaspektakel Bridge to Liberation.
En dus was het ook deze keer geen groot multimediaspektakel in de open lucht met opgewonden geroezemoes van toeschouwers dicht bij elkaar, maar een strak geregisseerde tv-show, die je op de bank kon bekijken. Eentje die wel te maken had met een storing van een paar minuten, waarin de verbinding wegviel. En zo was het een show op de handrem, met als hart Musis Sacrum, waar artiesten als Di-rect, Ruben Hein en Ellen ten Damme speelden. En waar een boom in led-lampjes als decor de verbinding tussen generaties verbeeldde.
De moed van een enkeling kan de brandstof zijn van een hele generatie
Eigentijdse manier van herdenken
Het was de achtste aflevering van Bridge to Liberation dat in 2014 gestart werd als eigentijdse manier van herdenken en inmiddels bijna een traditie is geworden. Het werd online uitgezonden en op tv door Omroep Gelderland. Op de stap naar de nationale tv is het nog wachten.
Op de eerste editie was kritiek: te licht, te frivool, niet waardig genoeg. In de latere jaren werden de producties inhoudelijker en proberen de makers het verleden en het heden te koppelen. Met altijd een eerbetoon aan de militairen die vochten en sneuvelden. Dat werd deze keer belichaamd door Dennis Kroon, oud-militair en zanger, die met ‘It's probably me’ van Sting antwoord op gaf op de vraag wie toch die militair is die bereid is in de strijd zijn leven te geven.
Prominente rol voor Theo Janssen
Die koppeling tussen heden en verleden werd ook gelegd door een hoofdstukje over mensen die niet alles slikken op de tv-schermen eerst beelden van protestbewegingen te tonen en daarna Theo Janssen een prominente rol te geven. Omdat hij in de ogen van artistiek leider Alvin Williams net zo goed authentiek en eigenzinnig is. Janssen werd gefilmd op veel plekken in Arnhem gefilmd, onder meer op Papendal waar hijzelf voetbalde en waar in de Slag de zweefvliegtuigen landden. Janssen staat op de plek waar hij vroeger speelde en zegt dat hij had gewild dat de geallieerden destijds de steun hadden kunnen ervaren die hij als speler van Vitesse hier zo vaak voelde.
En met een rol voor Dashni Morad, Koerdische vluchteling die in Arnhem woont en een link legde tussen de evacuatie van Arnhem in 1944 en haar vlucht uit Irak. En die in een filmpje, opgenomen bij de John Frostbrug, zei te hopen dat in haar land oorlog ook in verzoening en vrede kan omslaan.
In de achtste editie draaide het dus om het begrip generaties, ook het nationale thema van de herdenkingen. De makers laten generaties elkaar ontmoeten. Waarin schrijver Nazmiye Oral zich afvroeg wat wij als generatie er van gaan maken. ,,Waar kiezen wij voor? De moed van een enkeling kan de brandstof zijn van een hele generatie.”
Zoals in een gesprek tussen een 14-jarige uit 1944 en een 14-jarige nu. Beiden meisjes die bruisen van leven en beperkt worden in hun leven, de een door oorlog, de ander door corona. Een parallel? Maar deels. Wie nu de regels overtreedt, wacht hooguit een boete; wie dat in 1944 deed, kon de kogel krijgen.
Zaal in vuur en vlam
Wie het voorrecht had om bij de show in Musis te zijn kon na afloop getuigen van een wervelend concert. De uitvoering van ‘Everybody wants to rule the world’ van Tears for Tears zette de zaal in vuur en vlam. De combinatie met de iconische beelden van de geschiedenis van het protest tegen schending van mensenrechten overal in de wereld liet even de rillingen over de rug lopen. Jammer, dansen voor de hoop op meer gerechtigheid en vrede op deze planeet mocht niet. Na afloop hield de staande ovatie vele minuten aan. Eens te meer het bewijs dat ‘Bridge to Liberation’ thuis hoort rond de Rijn bij de John Frostbrug, met een groot publiek en boven alles live.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
PREMIUM
Geld voor sloop van houtkachel: na Nijmegenaren moeten ook Arnhemmers dat krijgen
ARNHEM - Arnhemmers kunnen straks mogelijk geld krijgen voor de sloop van hun houtkachel. De gemeente bekijkt de opties voor zo’n regeling. -
PREMIUM
Ook in 1958 moest er in Huissen entree betaald worden voor carnaval en dat viel heel slecht
HUISSEN - Carnavalsliefhebbers moeten in Huissen in 2023 net als in 1958 en 1959 entree betalen om een deel van het feest der zotten bij te wonen. In de jaren vijftig leidde dat tot grote ophef en zelfs tot het ten grave dragen van de optocht. Dit jaar is er vooral sprake van begrip voor het besluit. -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
Wat maakt het leven nou echt de moeite waard? ‘Een lijst met wel een miljoen briljante dingen’
ARNHEM - Erik Whien, geboren en opgegroeid in Gendt, is een van de meest succesvolle theaterregisseurs van dit moment. Begin februari brengt Het Nationale Theater ‘Every Brilliant Thing’ van schrijver Duncan Macmillan naar de kleine zaal van Stadstheater Arnhem. Vijf vragen aan Whien, die het stuk regisseerde. -
-
-
PREMIUM
‘Geen reden voor herstelbetalingen, gemeente Arnhem speelde geen rol bij roof Joodse bezittingen’
ARNHEM - De gemeente Arnhem heeft bij de roof van Joodse bezittingen in de Tweede Wereldoorlog vermoedelijk geen rol gehad. Evenmin bestaan er aanwijzingen voor achterstallige gemeentebelastingen die Joodse overlevenden bij terugkeer alsnog kregen voor erfpacht en wegonderhoud. Er is dan ook geen reden om tot een vorm van herstelbetalingen over te gaan. -
PREMIUMAnwar burgert in
Voor een praatje met een vreemde Nederlander, moet je op vakantie gaan
Nederlanders houden, voor zover ik heb kunnen ontdekken, van stilte en alleen zijn. Ze zitten het liefst met een boek op een bankje en voeren tussendoor een ‘gesprek’ met hun huisdier dat er niets van begrijpt. Het ziet eruit of ze er echt van genieten.
In samenwerking met indebuurt Arnhem
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerH. Frerichs