De Britse schrijver Antony Beevor met zijn boek over de Slag om Arnhem bij 'Airborne at the Bridge', tegenover de John Frostbrug over de Nederrijn.
Volledig scherm
PREMIUM
De Britse schrijver Antony Beevor met zijn boek over de Slag om Arnhem bij 'Airborne at the Bridge', tegenover de John Frostbrug over de Nederrijn. © Gerard Burgers

Britse auteur: 'Operatie Market Garden was zelfmoordmissie'

ARNHEM - De Britse veldmaarschalk Montgomery leed aan het syndroom van Asperger, een vorm van autisme, dat hem doof maakte voor kritiek. Zijn generaal 'Boy Browning' liet ijdelheid en ambities prevaleren boven alles. Tegen deze achtergrond flanste de Britse legerleiding in september 1944 'Operatie Market Garden' in elkaar, een doldriest plan om met een reeks landingen van parachutisten de bruggen over de rivieren in Nederland te veroveren en via Arnhem door te stoten naar Hitler-Duitsland.

15 reacties

 • Ton

  3 jaar geleden
  Hitler was idd een meedogenloze dictator, een van de meest walgelijke mensen ooit. Hij wilde wel degelijk 1 Europa, alleen noemde hij dat wel Duitsland.
 • Hubertus

  3 jaar geleden
  Hitler was een meedogenloze dictator. Hij was niet voor een verenigd Europa. Dat is humor van cabaretiers. Hij was voor een Nationaal Socialistisch Duitsland. Iedereen die zijn streven naar een groot en machtig Duitsland in de weg stond werd vernietigd of van de kaart geveegd. Elke vergelijking met de hedendaagse EU gaat volkomen mank. Als je mij een geschiedenisboek kunt presenteren waar iets anders in staat, zal ik het met interesse lezen.
 • Ton

  3 jaar geleden
  @Hubertus: ik vind dat we wel opgescheept zitten met een verenigd Europa, en dat was wat Hitler wilde. Kost heel erg veel geld, er wordt veel geld verspild (o.a. het hele apparaat telkens van Brussel naar Straatsburg en v.v.) en wij hebben er niets aan. De geschiedenisboeken heb ik wel gelezen, meer dan jij denkt. Jij trekt conclusies over mij die kant noch wal raken. Ik snap het uitstekend, alleen heb ik een andere mening dan jij.
 • Hubertus

  3 jaar geleden
  Nou nee je snapt het niet. Je schrijft dat we nu met een verenigd Europa zitten 'opgescheept'. Nou, als er één verdienste van de geallieerden is dan IS het juist dat verenigd Europa. De inspanningen van de geallieerden  hadden tot doel: de bevrijding van Europa en daarna voorkomen dat het continent voor de derde keer de wereld mee in vernietigende oorlog zou slepen. En dáá'r startte het streven naar Europese eenwording. Dus jij zou ze juist NIET dankbaar moeten zijn. Dus Ton, als je tenminste geen fakende Rus bent, lees de geschiedenisboeken helemaal uit voordat je een oordeel velt.
 • Ram

  3 jaar geleden
  75 jaar geleden....het gaat maar door.....
 1. Zij kregen een nieuwe baan in coronatijd, maar hebben nog amper een collega ontmoet: ‘Ik mis gesprekjes bij de koffieautomaat’
  PREMIUM

  Zij kregen een nieuwe baan in coronatijd, maar hebben nog amper een collega ontmoet: ‘Ik mis gesprekjes bij de koffieauto­maat’

  Een nieuwe baan zorgt normaal gesproken al voor de nodige gezonde zenuwen. Wat trek je aan op je eerste werkdag, hoe zullen de collega's zijn, kom ik snel in de materie? Voor wie een nieuwe functie heeft gekregen in coronatijd, is alles anders. Kantoor is verboden terrein, collega's alleen te zien via de zoom-meeting. En dat zorgt voor een ‘gek gevoel’, ongemakkelijkheid en de nodige zelfredzaamheid. ,,Ik mis de gesprekjes bij de koffie-automaat.”
 2. Digitaal kennismaken met je nieuwe school op de open dag: van virtuele rondleiding tot televisie-uitzending á la Boulevard
  PREMIUM

  Digitaal kennisma­ken met je nieuwe school op de open dag: van virtuele rondlei­ding tot televisie-uitzending á la Boulevard

  ARNHEM / ELST - Een virtuele rondleiding door de school, online wiskundeles en zelfs een live talkshow. Ondanks een gedwongen sluiting halen middelbare scholen uit de regio Arnhem en Betuwe ook dit jaar alles uit de kast om de brugklassers van morgen met voor zich te winnen. De open dag kunnen leerlingen en hun ouders de komende weken vanachter de laptop bijwonen. Zaterdag opende de eerste scholen hun digitale deuren.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

 1. Geplunderde winkels in station Eindhoven bij rellen
  Play

  Geplunder­de winkels in station Eindhoven bij rellen

 2. Witte kruizen als laatste verzet tegen bomenkap in Mook
  Play

  Witte kruizen als laatste verzet tegen bomenkap in Mook

Arnhem e.o.