Het pand bij Park Bellevue.
Volledig scherm
Het pand bij Park Bellevue. © Google Streetview

Buurt wil ingrijpen bij verloederde villa

ARNHEM - Bewoners van Park Bellevue, een buurtje vlakbij de Utrechtseweg in Arnhem, wil dat de gemeente Arnhem de verloedering stopt van de villa op nummer 99, pal tegenover het Montessori College. In een brief vragen ze de gemeente om de eigenaar te sommeren zijn pand op te knappen, via bestuursdwang of op last van een dwangsom.

De buurt heeft een zogeheten verzoek tot handhaving ingediend, uit ergernis over het verval en de deplorabele toestand van het rijksmonument. Het was voor het laatst in gebruik als dependance van het Montessori College. Hugo Schut, een van de bewoners, zegt dat er alle reden is voor de gemeente om de eigenaar tot actie aan te sporen. Ze zou dat kunnen doen op grond van de woningwet, de welstandsnota en de erfgoedwet. ,,Er zijn gevallen bekend waarin dit met succes is gedaan.’’

Volgens gegevens van het kadaster is het pand in 2012 door de gemeente verkocht aan de Wageningse Vastgoed Combinatie van Eduard Spoor uit Doorwerth en aan Beste Invest van Bert Stemerdink in De Steeg. Volgens Spoor heeft zijn b.v. zich teruggetrokken als belegger en ligt het eigendom nu volledig bij Beste Invest. 

Architect Friso Woudstra uit Vorden had een aantal jaren een bord aan de voorgevel. Het was de bedoeling er drie appartementen te creëren. Inmiddels heeft hij dat bord weg laten halen. ,,Ik werd er steeds op aangesproken dat er maar niets gebeurt. Ik zou ook graag zien dat er werk wordt gemaakt van het pand, maar ik ga er niet over. Mijn opdrachtgever doet niks.’’

Volgens Woudstra zijn alle vergunningen om het pand te kunnen verbouwen rond en heeft de gemeente Arnhem optimaal meegewerkt om het mogelijk te maken dat er weer nieuw leven wordt geblazen in het pand. ,,Ik heb zelfs kopers naar de eigenaar toegestuurd die er best voor willen betalen’’, laat de architect weten.  Stemerdink zelf laat niets horen.

Schoonheuvel

Villa Schoonheuvel, zoals het pand oorspronkelijk heet, is volgens bouwhistorisch onderzoek gebouwd ergens tussen 1845 en 1860. als woonhuis.  Het heeft een uitzicht op de Rijn en Meinerswijk.  Na de oorlog werd de villa betrokken door de Directie Volkshuisvesting. In 1965 kwam het op de rijksmonumentenlijst.      

De omwonenden stellen dat het pand in de huidige staat niet voldoet aan redelijke eisen van welstand en buitensporig ontsierend is, met zijn deels ingestorte, met 'afschuwelijk' zeil afgedekte dak, afwezig taamhout en kapot glas. Bovendien is in hun ogen de monumentale status van het pand hierdoor in gevaar. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.