Circa 250 rokers in Arnhem op zoek naar ultieme verlossing van hun verslaving

ARNHEM - Nog een kwartier te gaan. Dus tijd voor wel twee sigaretten. Zo’n 250 rokers lijken terdege doordrongen van dat besef. Aanstekers lichten op. De trappen van Musis verdwijnen in een mistlaag. Dikke slierten rook trekken langs de schuifdeuren van het Arnhems concertgebouw.

De Arnhemse Rita Keizers (61) draait nog een sjekkie, Drum halfzwaar. Ze giert het uit met Louise Nas (54) uit Didam, die een stevige haal neemt van haar JPS-sigaret. Ze delen op samenzweerderige toon elkaars angsten voor een nicotineloos bestaan. ,,Hoe moet ik nu opstaan, ik begin de dag altijd met koffie en een sigaret?’’, zegt Louise.
Rita zucht.

Volledig scherm
Louise Nas (links) geeft Rita Keizers een vuurtje tijdens de rookpauze van de antirokencursus in Musis in Arnhem. © Gerard Burgers

Ze kennen elkaar net, maar hebben veel gemeen. Ze roken al vanaf hun tienertijd. En na vele stoppogingen vinden ze het tijd voor de ultieme verlossing.

Het is maandagavond 9 april, klokslag 18.00 uur.  ‘Na een cursus van vier uur NOOIT meer zin in een sigaret’, meldt een bord op het podium. Die boodschap zal Hugo Hairwassers, de cursusleider (54) met de Brabantse tongval, deze avond bij herhaling uitdragen. Jazeker, hij weet waar hij het over heeft. Hij is ook een stevige roker geweest, maar 12 jaar geleden dankzij de cursus van Ik Stop Er Mee van zijn verslaving af gekomen. Het kan dus.

Heet water

Op vaardige wijze weet Hairwassers de cursisten mee te nemen in zijn onemanshow. De rokers krijgen zeven instructies, waaraan ze zich strikt moeten houden om van hun verslaving af te komen. Drink ’s ochtends een glas heet water en neem daarna een ontbijt. Eet goed en gezond, op vaste tijden, is het adagium. Rita en Louise nemen zich voor om daar de volgende dag mee te beginnen.

Voor vanavond geldt: tijdens de drie rookpauzes nog even intens genieten van de laatste sigaretten. Met gemengde gevoelens drukken ze vlak voor het einde van de cursusavond de ‘stompjes’ extra stevig uit. Net zo lang tot er geen leven meer in is.

Foute vriend

,,Stoppen met roken, is als afscheid nemen van een foute vriend. Maak een keuze: nooit meer nicotine”, zegt Hairwassers. Het licht gaat uit. De rokers krijgen de instructie om diep in en goed uit te ademen en stil te staan bij hun gevoelens en gedachten. Op de achtergrond weerklinken minutenlang af en aan rollende zeegolven, begeleid door psychedelische synthesizermuziek. De zaal is helemaal ‘zen’.

Als de lampen weer aan gaan, volgen felicitaties. Hairwassers: ,,Vanaf nu zijn jullie niet-roker. Toch?’’ De zaal antwoordt met een applaus.

Ja, zegt Louise, 'ik ben er helemaal klaar mee'. Rita valt haar bij. ,,Ik ook, maar vanavond rook ik er nog een. Dat is dan mijn allerlaatste sigaret. Morgen stop ik.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.