Volledig scherm
GroenLinks, hier opgetogen na de verkiezingsuitslag, neemt als grootste partij van Arnhem het voortouw bij de coalitiebesprekingen. © Erik van 't Hullenaar

Coalitie-onderhandelingen in Arnhem deels openbaar

ARNHEM - GroenLinks-leider Cathelijne Bouwkamp heeft haar collega’s van VVD, D66 en Pvda uitgenodigd voor een eerste overlegronde. Die is woensdag. In dat gesprek zullen naar verwachting vooral afspraken worden gemaakt over de manier waarop wordt onderhandeld.

Van der Lee adviseert ‘om de formatie-onderhandelingen af te trappen met een of meer openbare bijeenkomsten waarbij Arnhemse organisaties en inwoners mee kunnen denken en praten’. De informateur constateert voor zo’n aanpak veel ‘draagvlak’.

Kennis

Ook de ‘Grote Vier’willen een voorname rol voor de Arnhemmer en voor organisaties in de stad. ,,We willen niet alleen zenden”, zegt Bouwkamp. ,,We willen de kennis in de stad benutten.’’ VVD en PvdA zien mogelijkheden om per thema in gesprek te gaan.

Informateur Van der Lee noemde zijn klus maandagmiddag ‘een complexe puzzel’. ,,Twaalf partijen kwamen met elf voorkeurscoalities’’, rekende hij voor. De versplintering en het feit dat de Arnhemse raad zeven min of meer gelijkwaardige partijen telt met twee of drie zetels maakte de zaak ingewikkeld. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.