Communicantjes lopen in Renkum bloesemprocessie

videoRENKUM - In de kerk Heilige Maria ten Hemelopneming was het op deze zondag weer tijd voor de jaarlijkse bloesembedevaart. Anders dan vroeger zijn het tegenwoordig niet meer boeren uit de Betuwe die bloesemtakken komen brengen aan Onze Lieve Vrouw van Renkum, maar de kinderen die binnenkort hun eerste communie doen.

Het Mariabeeld Onze Lieve Vrouw van Renkum dateert uit de middeleeuwen en kwam begin twintigste eeuw terug in de Renkumse kerk. Sindsdien is het onderwerp van devotie. 

Jaarlijks

De bloesembedevaart is een van de jaarlijkse rituelen om het beeld. Kinderen die binnenkort hun communie doen brengen bloesemtak ken mee van huis. Eerst is er een korte dienst. Pastoor Henri ten Have vertelde de kinderen deze middag iets over Maria, wijdde hen in in de betekenis van de rozenkrans en zong met hen Marialiederen als God groet u, zuiv're bloeme en het Te Lourdes op de bergen

Processie

Daarna ging het hele gezelschap in processie door de tuin achter de kerk, waar stil werd gestaan bij de schilderingen van scènes uit het leven van Jezus die hier enkele jaren geleden in kasten zijn geplaatst. In de stoet werd ook een kopie van het beeld Onze Lieve Vrouw van Renkum meegedragen; het echte beeld bleef veilig binnen. Na afloop van de processie plaatsten de kinderen hun bloesemtakken in vazen in de kerk voor het echte Mariabeeld. 

Volledig scherm
Bloesembedevaart in Renkum. © Erik van 't Hullenaar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.