Volledig scherm
Oliver Theisen bij locatie oude Goudvishal. © Gerard Burgers

Dancefeest FORMS: 20 jaar stampen op breakbeats

ARNHEM - Nog altijd drommen meerdere malen per jaar zo'n vijfhonderd mensen samen om te dansen op de breakbeats van FORMS. Het Arnhemse drum-'n-bassfeest bestaat inmiddels 20 jaar en is daarmee het langst lopende drum-'n-bass-evenement van Nederland.

Drum-'n-bass.  Het is een muziekstroming die altijd een zweempje van underground heeft gehouden. De dancestijl, die opkwam in de jaren negentig, laat zich kenmerken door de breakbeat: een uptempo gebroken vierkwartsmaat. En ook door de mc's, die live op de muziek het publiek verder ophitsen. 

De uit Düsseldorf afkomstige FORMS-oprichter Oliver Theisen kwam in zijn geboorteland in aanraking met drum-'n-bass. Hij was er onmiddellijk door gegrepen. In 1998, koud in Nederland aangekomen, besloot hij in Arnhem zélf een drum-'n-bassevenement te beginnen: FORMS. En wel in subcultureel podium de Goudvishal, toen vooral het domein van de punkrock, metal en ska.

Het bleek een gouden zet: FORMS werd omarmd en nu, ruim 10 jaar na het sluiten van de Goudvishal, draait het feest nog altijd op volle toeren.

Stabiel

Het vervult Theisen stiekem wel met trots dat het muziekfeest nu het langst lopende van Nederland is. ,,Ik durf zelfs bijna te zeggen: het langst lopende in Europa’’, zegt hij lachend.  Wat precies het geheim van dat succes is, durft Theisen niet te zeggen. Dat FORMS snel een stabiele achterban heeft weten op te bouwen, speelt ongetwijfeld een belangrijke rol. ,,Het FORMS-team is echt een familie. Er zijn vrijwilligers die er al vanaf het begin bij waren.’’

Wat ook meespeelt, zijn de namen die FORMS heeft weten te trekken. ,,We hebben heel veel beginnende artiesten gehad, die later groot zijn geworden in de scene. Noisia, Pendulum, Black Sun Empire. Het helpt dat ik zélf ook als dj optreed: ik heb een groot netwerk daardoor.’’

Stoppen

Nog altijd heeft het evenement een speciaal plaatsje in het hart van Theisen. ,,Ik ben grafisch vormgever. In FORMS kan ik mijn twee liefdes, het visuele en de muziek, combineren.’’ Stoppen is hij dan ook nog lang niet van plan. ,,Ik heb natuurlijk wel eens gedacht: moet ik nog door? Maar als je dan weer achter de draaitafels staat en je ziet hoe mensen uit hun plaat gaan, dan wil je niet stoppen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.