Jongeren op het Buitengewoon Stadsfeest in hartje Doetinchem.
Volledig scherm
Jongeren op het Buitengewoon Stadsfeest in hartje Doetinchem. © theo kock

'De groep van 20 tot 40 jaar ontbreekt grotendeels in de Achterhoek'

In de Achterhoek ontbreekt een grote groep mensen tussen de 20 en 40 jaar. Dat concludeert statisticus en socioloog Manfred te Grotenhuis, die op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek onderzoek heeft gedaan naar krimp, ontgroening en vergrijzing in de Achterhoek.

34 reacties

 • Anonymous

  4 jaar geleden
  Bijzonder dat dit nu ineens zoveel aandacht trekt. De Achterhoek is toch al jaren een anticipeerregio. En het verschijnsel dat jongeren wegtrekken uit een regio en ouderen dit verlies (deels) compenseren zie je eigenlijk in bijna alle randgebieden in Nederland. Ook de welvarende gemeenten zoals Bloemendaal, Laren, etc. hebben hier veel last van. 
 • Manfred Grotenhuis

  4 jaar geleden
  Beste Anoniem,Hartelijk dank voor de informatie!  Het valt mij ook op dat 'krimp' wordt gebruikt om dan ook maar minder (starters)woningen te bouwen. Dat is idd de verkeerde strategie. ik zag het ook met buslijnen; men kreeg minder reizigers (omdat er geschrapt werd in diensten). Als reactie daarop kwamen er weer minder diensten, etc etc todat de lijn maar werd opgeheven. 
 • Anonymous

  4 jaar geleden
  Dat woon-contingent ja, daar hebben veel regio's last van. De strekking is dat dan de grote steden een zeer groot deel van het contingent opslokken en de dorpen er rondom geen kans krijgen om de noodzakelijke uitbreidingen te doen om lokale voorzieningen open te houden. De stad is in dit verhaal de heilige graal, de dorpen en plattelandsregio's grijpen ernaast. Ook dit kan krimp in de hand werken.
 • Gringo

  4 jaar geleden
  Nergens wordt de vraag gesteld waarom krimp onwenselijk is. Is het niet zo dat de mensen die graag in de Achterhoek wonen, juist de rust zo waarderen? 
 • Ruben.

  4 jaar geleden
  Werk in de techniek of beveiliging...
 1. Mannen uit Arnhem en Doesburg veroordeeld voor drugshandel en vuurwapenbezit

  Mannen uit Arnhem en Doesburg veroor­deeld voor drugshan­del en vuurwapen­be­zit

  ARNHEM - De rechtbank heeft woensdag een 37-jarige man uit Arnhem veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 maanden voor het produceren en verkopen van harddrugs en het bezit van een vuurwapen. Een 29-jarige man uit Doesburg krijgt een gevangenisstraf van 10 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Hij maakte zich volgens de rechtbank schuldig aan het verkopen van harddrugs en het bezit van een vuurwapen.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.