Volledig scherm
Archiefbeeld van een Gele Rijder op het Kerkplein in Arnhem. © Hans Broekhuizen

Defilé jarige Gele Rijders in Arnhemse binnenstad

ARNHEM/ 'T HARDE - Het Korps Rijdende Artillerie, ook wel bekend als de Gele Rijders, viert woensdag 28 februari het 225-jarig bestaan met een zogenoemd oprichtingsappel en een defilé van het Gele Rijdersplein naar de Markt in Arnhem.

Het legeronderdeel, tegenwoordig gevestigd in 't Harde op de Veluwe, was lang gelegerd in Arnhem. In het centrum van de Gelderse hoofdstad verwijst de naam Gele Rijdersplein naar de plek waar tot aan de Tweede Wereldoorlog de Willemskazerne stond. 

De Gele Rijders waren meer dan 100 jaar gevestigd in Arnhem. Op het Gele Rijdersplein staat ook het standbeeld De Gele Rijder van Gijsbert J. Jacobs van den Hof. Sinds eind jaren negentig zijn de Gele Rijders gelegerd in 't Harde. 

Het legeronderdeel werd opgericht op 21 februari 1793, op initiatief van stadhouder Willem V.  De naam Gele Rijders ontstond toen koning Willem II in 1842 de artilleristen het kenmerkende huzarenuniform schonk. 

Volledig scherm
Gele Rijders rijden Arnhem binnen via het Willemsplein na de installatie van prins Bernard op 11 september 1937. © Gelders Archief
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.