Pegida Nederland-voorman Edwin Wagensveld tijdens een protestactie.
Volledig scherm
Pegida Nederland-voorman Edwin Wagensveld tijdens een protestactie. © Robin Hilberink

Demonstratie Pegida bij paleis van justitie Arnhem

ARNHEM/NIJMEGEN - Anti-islambeweging Pegida houdt dinsdagochtend een demonstratie bij het Paleis van Justitie in Arnhem. Daar dient dan het hoger beroep in de zaak tegen Pegida-voorman Edwin Wagensveld. Hij werd in februari opgepakt in Utrecht.

De politie arresteerde hem voorafgaand aan een demonstratie in het Moreelsepark op het Janskerkhof in de Utrechtse binnenstad. Wagensveld had daar niet mogen zijn. In mei werd de Pegida-leider vrijgesproken. Justitie ging in hoger beroep en dinsdag dient de zaak bij het gerechtshof in Arnhem.

'Monddood'

De gemeente Arnhem heeft de beweging een vergunning gegeven voor een demonstratie voor de vrijheid van meningsuiting tussen het paleis van justitie en het stadhuis. Pegida Nederland geeft op Twitter aan te demonstreren 'tegen het monddood maken van protest'.

De beweging kondigt voor komende week diverse protestacties aan. Behalve in Arnhem zijn die in Amsterdam, Heemstede en Enschede. Ook Nijmegen staat op de agenda. Zondagmiddag 26 november start daar een protesttocht op het Joris Ivensplein. Pegida wil laten zien 'dat we het spuugzat zijn hoe de elitie met ons omgaat'. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.