Dieren herdenkt de bevrijding

videoDIEREN - ‘Vrijheid is het belangrijkste wat er is’. Met die zin begon maandagmiddag bij het oorlogsmonument in het feeërieke Carolinapark een van de vele gedichten die schoolkinderen hadden gemaakt in het kader van de bevrijding van Dieren. Op 16 april 1945, maandag precies 73 jaar geleden, was het zover. Die dag reden Canadese soldaten door het dorp ten teken dat de Duitse bezetter was verdreven.

Het werd een mooie herdenking. Het Carolinepark lag er, met al het frisgroene blad nog maar net aan de bomen en de magnolia vol in bloei, als een plaatje bij. Daarnaast was er het fraaie contrast van oude, door de tijd getekende Dierenaren die de oorlog nog hebben meegemaakt en de bijna honderd frisse koppies van de plaatselijke (basis)schooljeugd, met in hun hand allemaal een roos of zelfgemaakte kunstbloem.

The Last Post

The Last Post klonk. En het Wilhelmus. Met de zware bassen van het Dierense mannenkoor en een enkel piepjong stemmetje. Ook heel waardig: het leggen van de kransen en het aansluitende defilé.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Schoolkinderen leggen (kunst)bloemen bij het oorlogsmonument in het Carolinapark in Dieren. © Gerard Burgers

,,Prachtig”, zei een van de tientallen bezoekers. Hij memoreerde ook nog even de herdenking van twee jaar geleden. ,,Toen stonden we tot onze enkels in het water. En nu schijnt de zon.”

Burgemeester

Voor burgemeester Carol van Eert was het zijn eerste herdenking van de bevrijding van Dieren. Zoals hij eerder op de dag ook zijn eerste herdenking van de bevrijding van Rheden had meegemaakt. 

Quote

Herdenken is belangrijk. Omdat daarmee het besef komt dat we willen dat zoiets nooit meer gebeurt

Burgemeester Carol van Eert van de gemeente Rheden

Van Eert hield het kort in zijn toespraak. Maar vergat niet de link te leggen met het heden. ,,Ik krijg die afschuwelijke beelden van de gifgasaanval in Syrië maar niet uit mijn hoofd. Daarom is herdenken en herinneren ook zo belangrijk. Omdat daarmee het besef komt dat we willen dat zoiets nooit meer gebeurt.”

Volledig scherm
Kranslegging bij het oologsmonument in het Carolinapark in Dieren. Op 16 april 1945 werd Dieren bevrijd van de Duitse bezetter. © Gerard Burgers
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.