Diesel van voor 2004 mag centrum Arnhem niet meer in, Nijmegen denkt ook aan milieuzone

ARNHEM - Op diesel rijdende personenauto's van vóór 2004 zijn uiterlijk vanaf 1 januari 2019 niet meer toegestaan in de milieuzone in de Arnhemse binnenstad. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

,,De lucht in de binnenstad is te vies’’, verklaart wethouder mobiliteit Geert Ritsema. ,,Bewoners van de binnenstad leven gemiddeld meer dan een jaar korter door de slechte lucht. We moeten nú onze verantwoordelijkheid nemen en nú handelen.’’

Nijmegen

Ook Nijmegen denkt na over de instelling van een milieuzone in een deel van de stad. Daarvoor worden nu onderzoeken uitgevoerd. Voor het eind van het jaar moeten de uitkomsten bekend zijn.  Volgens wethouder Harriët Tiemens van Milieu is voor een 'rechtmatig verkeersbesluit een zorgvuldige afweging van alle belangen noodzakelijk'.

Ze heeft de gemeenteraad recent laten weten dat in Nijmegen de grenswaarden van de luchtkwaliteit niet worden overschreden. Wil de gemeente dan toch een milieuzone instellen, dan vereist dit een zeer degelijke motivering  met een goede onderbouwing, aldus Tiemens. Nijmegen bekijkt ook meerdere varianten voor een milieuzone.

Dieselauto's van voor 2004

Poll

De gemeente Arnhem draait door met het verbod voor oude diesels

  • Eens (67%)
  • Oneens (33%)
3141 stemmen

In Arnhem worden personenauto's op diesel, met een 'datum eerste toelating' van voor 2004 geweerd. Naar schatting gaat het om 800 wagens en leidt de maatregel tot een verlaging van 17,5 procent van de uitstoot van roetdeeltjes en 10 procent van de uitstoot van fijnstof.

Het Arnhems college heeft voor het uitbreiden van de milieuzone 526.000 euro gereserveerd voor de invoering en 60.000 euro per jaar voor het beheer ervan. Behalve de uitbreiding van de milieuzone, zet het college in op een emissievrij openbaar vervoer vanaf 2023. 

Scooters

In Nijmegen zet de wethouder niet alleen in op het weren van vuile auto's , bussen en vrachtwagens, maar  denkt zij ook na over het verbieden van vervuilende scooters en bromfietsen uit delen van de stad.

Volledig scherm
© Thinkstock
}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.