Volledig scherm
Mega Piraten Festijn 2018. © Rolf Hensel

Directeur Gelredome: ‘Zet voldoende treinen in na Piratenfestijn’

ARNHEM - De NS had na het Mega Piraten Festijn in Gelredome van afgelopen zaterdag meer treinen moeten inzetten om vechtpartijen te voorkomen. Dat zegt de directeur van stadion Gelredome. 

Stadion-directeur Hérald van de Bunt verbaast zich over de vechtpartij en de inzet van politie op het station Arnhem-Centraal. Daar raakte de politie slaags met enkele bezoekers van het Mega Piraten Festijn in Gelredome. ,,Ik wil niet vingerwijzen, maar misschien moet NS meer treinen laten rijden. Daarmee voorkom je irritatie op het perron", zegt Van de Bunt.

Shuttle-bussen

De gastheer van het Mega Piraten Festijn sprak van de rustigste editie van de afgelopen tien jaar. ,,In en rond Gelredome hebben we geen problemen gehad net als met onze shuttle-bussen naar winkelcentrum Kronenburg en Burgers’ Zoo. Alleen op het station Arnhem-Centraal is het fout gegaan”, zegt Van de Bunt.

Na het festival met Nederlandstalige artiesten kwam het tot een confrontatie tussen enkele festivalbezoekers en de mobiele eenheid op het perron van Arnhem Centraal. Twee bezoekers heeft de politie gearresteerd. Verder bleef het volgens de politie rustig in de stad en rond het stadion. Ook busvervoerder Breng constateerde geen problemen met ruziënde bezoekers van Gelredome.

Grote stroom

Quote

Bij het Mega Piraten Festijn waren 30.000 bezoekers. Dan ben je er niet met een extra wagentje achter je reguliere trein.

Hérald van de Bunt, Directeur Gelredome

De stadiondirecteur denkt dat NS in de Randstad bij grote evenementen veel meer rekening houdt met een grote stroom reizigers dan in het oosten van het land. ,,Maar hier in Arnhem en Nijmegen organiseren we ook grote evenementen. Bij het Mega Piraten Festijn waren 30.000 bezoekers. Dan ben je er niet met een extra wagentje achter je reguliere trein. Wij zetten de shuttlebussen in, dan verwacht je dat de treinvervoerder ook inspeelt op grote groepen mensen”, zegt Van de Bunt.

De NS begrijpt de uitlatingen van de directeur niet. ,,Er is vooraf altijd contact met Gelredome over de te verwachten bezoekersaantallen. Wij hebben een goed beeld van het aantal mensen dat met de trein naar het evenement gaan en zetten daar op in. Dit evenement viel binnen de dienstregeling van NS. Dan zorgen we voor extra lange treinen om de mensen te kunnen vervoeren. Dat is voldoende”, zegt woordvoerder Corien Koetsier van NS. Ze voegt eraan toe dat er geen sprake is van materiële schade op het perron of in de treinstellen.

Voor Van de Bunt is de vechtpartij op het station geen reden om voortaan geen festival met Nederlandse artiesten meer te houden in Gelredome.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.