Volledig scherm
The Rolling Stones in Düsseldorf. © AFP

Dit vinden jullie de tien beste nummers van de Rolling Stones

The Rolling Stones komen zondag naar Arnhem. In GelreDome treedt de beroemde band aan in het kader van de No Filter-tour. Wij vroegen jullie wat je favoriete nummers zijn. Dit is de top tien. 

Sympathy for the devil 

Please allow me to introduce myself, luidt de eerste zin van dit muzikale wensenlijstje. Met afstand kozen jullie voor het veelzeggende nummer uit 1968. Typisch Stones: controversieel, een vleugje protest en typische rock-'n-roll uit de jaren zestig. Deze versie is overigens minder oud: uit 1990, live in Wembley Stadium. 

Wild horses 

Stones-kopstukken Mick Jagger en Keith Richards schreven dit nummer voor hun album in Sticky Fingers in 1971. Het relatief rustige nummer behoort voor velen tot de favorieten, hier zichtbaar gespeeld in de hoogtijdagen van de sex, drugs en rock'n'roll.

Gimme shelter 

Hoewel favoriet en wereldberoemd, is Gimme shelter destijds niet als single uitgebracht. Het nummer vergaarde extra faam omdat het als titel werd gebruikt voor de documentaire die de Stones volgt tijdens een tour door de Verenigde Staten, met als dieptepunt een optreden op het gratis festival op de Altamont Speedway. Dat werd berucht vanwege rellen in het publiek waarbij drie doden vielen. 

Satisfaction 

(I can't get no) Satisfaction (1965) was de eerste nummer 1 hit van de Stones in de Verenigde Staten en kan daarmee gezien worden als de definitieve doorbraak als internationale rockband. In hun thuisland Engeland hadden ze hun strepen al eerdere verdiend. Daar is ook deze versie opgenomen, in Londense Hyde Park in 1969. 

Ruby tuesday

Na die eerste nummer 1 hit in de VS – zie onder Satisfaction – leek de band aan de andere kant van de Atlantische Oceaan ineens populairder dan thuis. Ruby tuesday bijvoorbeeld reikte in Engeland niet hoger dan plek 3 in de hitlijsten, terwijl het in de VS de eerste plek bemachtigde. Dat de band kind aan huis werd bij de populairste tv-shows in Amerika zegt genoeg, zoals hier bij The Ed Sullivan Show in 1967. 

Paint it black

Als er een nummer verbonden is aan de Vietnamoorlog, dan is het wel Paint it Black. Niet eens alleen vanwege de songtekst, die over het verlies van geliefden in het algemeen gaat. Maar door de latere koppeling aan films als Full Metal Jacket en de beroemde tv-serie Tour of duty is het voor velen verankerd aan de beruchte oorlog in Azië. 

Angie

Er gaan allerlei verhalen de ronde over wie die Angie nu eigenlijk is. Een vrouw of kind van de bandleden? Een scharrel? Een moeder? Vele jaren na het verschijnen van de single in 1973 zijn Keith Richards en Mick Jagger er nog niet helemaal duidelijk over. Maar alles lijkt erop te wijzen dat de naam willekeurig is gekozen.

Jumping jack flash

Rechtstreeks uit de late jaren zestig een typische Stonesmix van blues en psychedelische rock. Deze versie dateert van de late jaren nul, opgenomen tijdens een van de grootste concerten ooit op het strand Copacabana bij Rio de Janeiro. Anderhalf miljoen Brazilianen gingen daar in 2006 gratis en voor niets uit hun dak bij een legendarisch optreden van de Britse rocksterren.

Miss you

Toen aan het eind van de jaren zeventig de muziekstijl disco populair was, werden ook de Stones beïnvloed. Miss you (1978) is naar verluid toevallig ontstaan tijdens het repeteren voor concerten. Er zit wel degelijk een disco-smaakje aan, maar is volgens Mick Jagger en Ronnie Wood niet zo bedoeld. Dat ze het bij de Stones niet altijd eens zijn, blijkt maar weer uit de latere woorden van Keith Richards: ,,Miss You was a damn good disco record.’’

Midnight Rambler

Het obscure Midnight Rambler vertelt het verhaal van de serieverkrachter – en naar eigen zeggen seriemoordenaar – Albert Henry DeSalvo, beter bekend als de Boston Strangler. Speciaal ter afsluiting van deze top tien een voorproefje van het concert komende zondag in Arnhem. Zo zagen de rockers op leeftijd er vorige week zaterdag uit in Amsterdam. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.