Volledig scherm
Handhavers sluiten vier kroegen aan de Korenmarkt op last van de burgemeester. © DG

Drugsbaron die cafés Korenmarkt financierde opgepakt, kroegen per direct dicht

ARNHEM  - In een witwasonderzoek heeft de politie, in samenwerking met de FIOD, vanochtend een 65-jarige Arnhemmer aangehouden. In zijn woning heeft een doorzoeking plaatsgevonden. De man wordt verdacht van gewoonte-witwassen, waarbij hij met crimineel verkregen geld horecagelegenheden op de Korenmarkt kocht

Tijdens de huiszoeking is er een contant bedrag van ruim 10.000 euro gevonden en in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op een zeiljacht.

Quote

Criminali­teit mag geen kans krijgen

Burgemeester Ahmed Marcouch

Op last van burgemeester Ahmed Marcouch zijn vier horecazaken aan de Korenmarkt in Arnhem per direct gesloten: Madame Touché, De Barron, Den Koopman en eetcafé Touché. ,,De georganiseerde misdaad is een gevaar voor onze samenleving en voor de goedwillende ondernemers’’, zegt Marcouch.

,,Criminaliteit mag geen kans krijgen. Als ik signalen krijg van bijvoorbeeld witwaspraktijken of schijnconstructies dan heeft het voor mij hoge prioriteit om dat stevig aan te pakken samen met de politie en het Openbaar Ministerie. Gezien de aard van het onderzoek ben ik overgegaan tot onmiddellijke sluiting van de betreffende horecazaken.’’

De gemeente kreeg afgelopen najaar argwaan toen de verdachte zich intensief bezighield met de exploitatie van betreffende horecazaken. In korte tijd werden drie horecazaken overgenomen en gingen er verhalen rond over het criminele verleden van de man.

Bibob

Volledig scherm
Handhavers sluiten vier kroegen aan de Korenmarkt op last van de burgemeester. © DG

Dit signaal werd door de gemeente bij de politie gemeld en tevens werd het landelijk bureau Bibob  ingeschakeld. Dit heeft er toe geleid dat de recherche in oktober 2017 een onderzoek is gestart naar de Arnhemmer.

Afgelopen maanden heeft de recherche in samenwerking met de FIOD onderzoek gedaan om de herkomst van de geïnvesteerde gelden te herleiden. Tijdens het onderzoek is er zicht gekomen op bezittingen en investeringen van enkele honderdduizenden euro’s waarvoor geen legale herkomst te vinden is.

De 65-jarige Arnhemmer was de afgelopen twintig jaar actief in de cocaïnesmokkel. 
De man, fervent zeezeiler, werd in 2011 voor de kust van Portugal en Spanje betrapt met 750 kilo cocaïne aan boord, met een straatwaarde van 23 miljoen euro. Daarvoor kreeg de man in 2012 in Madrid een gevangenisstraf van zeven jaar en zes maanden opgelegd. Die straf heeft hij niet volledig uitgezeten, inmiddels woont hij weer in Arnhem.

Drugssmokkel

In 2001 en 2003 werd hij in Nederland ook al veroordeeld tot in totaal zeven jaar cel wegens betrokkenheid bij internationale drugssmokkel, zo blijkt uit vonnissen waarover De Gelderlander beschikt.

De 65-jarige Arnhemmer heeft een 'leningsovereenkomst' afgesloten met een Arnhemse horeca-exploitant (40) die sinds de zomer van 2017 bekend staat als de 'Koningin van de Korenmarkt'. Nadat zij in 2015 café Madame Touché was begonnen, nam ze nog drie horecazaken op het bekende stapplein over. Voor twee cafés weigert de gemeente Arnhem al maanden een horecavergunning te verstrekken. Op het stadhuis van de Gelderse hoofdstad zijn alle alarmbellen gaan rinkelen, toen bleek dat zij een relatie onderhoudt met de voormalige drugssmokkelaar.

De 65-jarige Arnhemmer bevestigde tegenover De Gelderlander dat hij geld op de Korenmarkt heeft geïnvesteerd. Met klem sprak hij tegen dat er sprake is van crimineel geld. Hij stelde zijn vermogen eerlijk te hebben verdiend op Gibraltar met een bedrijf dat zeiljachten verhuurde. ,,Er zit geen dubbeltje drugsgeld bij.''

Volledig scherm
Handhavers sluiten vier kroegen aan de Korenmarkt op last van de burgemeester. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.