Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Een rood bandje? Dan geen alcohol tijdens Arnhemse introweek

ARNHEM - De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en ArtEZ hogeschool voor de kunsten controleren streng op alcoholmisbruik onder studenten tijdens de introductieweek. ArtEZ houdt deze week een introductievierdaagse voor nieuwe studenten, de introductie van de HAN is volgende week.

Quote

Nieuwe studenten die jonger zijn dan 18 jaar krijgen geen alcohol. Zo simpel is dat

Marieke Lam

'Retestrak'. Zo noemt Marieke Lam van ArtEZ het alcoholbeleid: ,,Nieuwe studenten die jonger zijn dan 18 jaar krijgen geen alcohol. Zo simpel is dat. Gebeurt dat toch, dan kan de betreffende student direct naar huis en lichten wij zijn of haar ouders in.''

De ArtEZ-vierdaagse bestaat uit een intensief programma, met tal van workshops. Voor excessief drankgebruik en bijhorende katers is geen ruimte, aldus Lam. ,,Dat betekent niet dat er 's avonds geen biertje kan worden gedronken. Het blijven natuurlijk studenten, daar hoort gezelligheid bij.''

Polsbandjesbeleid

Om die gezelligheid in goede banen te leiden, hanteert ArtEZ een polsbandjesbeleid. Studenten met een groen polsbandje mogen alcohol drinken, die met een rood polsbandje niet. Ook de HAN werkt met dergelijke polsbandjes.

Daarnaast krijgen alle mentoren van de HAN een boekje met huisregels over alcoholgebruik tijdens de introductie. Daarin staat dat de HAN optreedt tegen weerspannigheid: het verstrekken van bier als meerderjarige aan een minderjarige. Op het campusterrein van de HAN mag voor 15.00 uur geen bier gedronken worden. 

Ook de HAN hanteert een strikt beleid: bij overtreding van de huisregels volgt uitsluiting van de introductieweek en melding bij de opleiding.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.