Volledig scherm
De strengere milieuzone van Arnhem was al van kracht sinds januari, maar vanaf 1 april gaat de gemeente Arnhem overtreders beboeten. © Erik van 't Hullenaar

Effect milieuzone Arnhem nu al zichtbaar: honderden oude diesels minder door de stad

ARNHEM - Het aantal oude diesels in de Arnhemse milieuzone, de strengste van Nederland, is drie maanden na de invoering significant afgenomen. Reden er in 2017 dagelijks zo’n 1800 oude diesels in het centrum, nu zijn dat er nog ongeveer 150.

Automobilisten met een diesel personenauto van voor 2005 hebben drie maanden kunnen wennen aan de Arnhemse milieuzone.

Per 1 januari mochten de oude diesels niet meer in het centrum en op de centrumring, maar bleven de bonnenboekjes van de handhavers op zak. Dat verandert maandag 1 april. Overtreders krijgen dan een boete van 95 euro.

Poll

Het succes van de Arnhemse milieuzone bewijst dat meer steden dit voorbeeld moeten volgen

  • Eens (37%)
  • Oneens (63%)
3154 stemmen

Fijnstof en roet

Quote

Elk jaar ruilen grote aantallen bezitters hun auto in voor een jonger en schoner exemplaar. De Arnhemse milieuzone heeft dat proces versneld

Ronald Groen, Royal HaskoningDHV

Nu al is de invoering van de milieuzone zichtbaar in het wagenpark. Volgens een berekening uit april bestaat 2,85 procent van het totale wagenpark dat door zone rijdt uit diesels van voor 2005. ,,Het weren van alle diesels levert in het centrum van Arnhem een verlaging op van 10 procent fijnstof uitstoot en 17,5 procent roetdeeltjes”, aldus een gemeentewoordvoerder.

Ondanks dat de gemeente Arnhem in de eerste drie maanden van 2019 alleen nog maar waarschuwingsbrieven heeft verstuurd naar overtreders is het aantal oude diesels in en om het centrum sterk afgenomen. Alleen de aankondiging van de invoering van een strenge milieuzone heeft al effect.

Maar dat is niet het enige, weet onderzoeker Ronald Groen van Royal HaskoningDHV, die uitgebreid onderzoek gedaan heeft naar de Arnhemse milieuzone. ,,Het wagenpark verandert met de jaren. Elk jaar ruilen grote aantallen bezitters hun auto in voor een jonger en schoner exemplaar. De Arnhemse milieuzone heeft dat proces versneld”, zegt Groen.

Toch zullen niet alle automobilisten met een dieselpersonenauto ouder dan 2005 straks de milieuzone mijden. In totaal hebben 35 dieselbezitters een langdurige ontheffing aangevraagd en gekregen.

Het gaat om mensen die aangewezen zijn op een auto in het centrum en niet de financiële middelen hebben om een schonere te kopen. Vijf bezitters in het centrum hebben een tijdelijke ontheffing tot 1 juli, waardoor ze wat langer de tijd hebben om hun oude diesel te verkopen. Van de sloopregeling van 1000 euro voor de oude diesel hebben ook vijf mensen gebruik gemaakt. 

In de nacht van zondag 31 maart op maandag 1 april start vanaf twaalf uur de handhaving, waarschuwt de gemeente. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.