Volledig scherm
Aart Garssen, hoofd regionale recherche, tijdens de persconferentie over het onderscheppen en ontcijferen van versleutelde telefoons uit het criminele circuit. © ANP

Eigenaren van bedrijf achter criminele chatdienst blijven in de cel

ARNHEM - De eigenaar van Blackbox Security uit Elst en zijn partner blijven voorlopig vast zitten. Dat heeft de rechter-commissaris bepaald. De mannen uit Lingewaard (46) en Boxtel (52) worden verdacht van het witwassen van crimineel geld en deelname aan een criminele organisatie. Ze werden afgelopen vrijdag gearresteerd.

De politie Oost-Nederland trad gisteren naar buiten met de doorbraak in het onderscheppen en openen van versleutelde communicatie tussen criminelen. Mogelijk maandenlang heeft de politie chatberichten kunnen volgen over onder meer drugstransporten en zaken als xtc-labs. 

Cash

Deze grote operatie leidde tot de arrestatie van tientallen criminelen. Bij invallen in panden in heel Nederland vond de politie onder meer grote hoeveelheden soft- en harddrugs. Daarnaast werden automatische wapens in beslag genomen en een kleine ton aan cash geld. 

De mannen van het Elster bedrijf traden op als leveranciers van cryptotelefoons. Zij verkochten de telefoons die duizenden euro's kosten aan criminelen. De politie wist de code van de versleutelde server te kraken konden ruim 250.000 chats van criminelen lezen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.