Elk jaar twee baby's dood door vieze lucht in Gelderland
NIJMEGEN - Per jaar overlijden twee baby’s in Gelderland door luchtverontreiniging en een inwoner van Nijmegen gaat gemiddeld 420 dagen eerder dood door diezelfde luchtvervuiling. De maatschappelijke schade wordt geschat op meer dan 1 miljard euro. Dat staat in een rapport van de GGD Gelderland.
Uit het onderzoek blijkt dat de luchtvervuiling in heel Gelderland juist is afgenomen, maar dat de gevolgen voor de gezondheid nog steeds enorm zijn. Binnen Gelderland zijn er grote verschillen. In de steden Nijmegen en Arnhem ondervinden mensen het meeste hinder van de schadelijke stoffen in de lucht. In de Achterhoek is de lucht juist relatief schoon.
Sigaretten
De luchtverontreiniging in Nijmegen en Arnhem wordt voornamelijk veroorzaakt door het verkeer. In de Gelderse Vallei, waar de overlast ook relatief hoog is, door de veeteelt. Gemiddeld staat het inademen van de lucht in de provincie gelijk aan het roken van zes sigaretten per dag.
Voor het eerst heeft de GGD ook de financiële gevolgen in beeld gebracht. Ziekte en verzuim kosten per jaar ongeveer 300 miljoen euro, mede doordat er meer dan 400.000 dagen niet gewerkt worden door ziekte. De kosten van vroegtijdige sterfte worden gewaardeerd op 800 miljoen euro per jaar.
Voldoende
Als je dit allemaal op je in laat werken dan zijn het hele forse getallen.
Bea Schouten
,,Als je dit allemaal op je in laat werken dan zijn het hele forse getallen”, zegt gedeputeerde Bea Schouten van de provincie Gelderland. ,,De conclusie moet zijn dat we nog niet voldoende doen.”
De gedeputeerde hoopt op korte termijn op een plan van aanpak vanuit Den Haag. Onlangs verloor de Staat een kort geding over luchtkwaliteit en oordeelde de rechter dat Nederland meer moet doen. ,,Ik hoop dat het nieuwe kabinet dit prominent op de agenda zet.”
Zelf wil Schouten op korte termijn om de tafel met de Gelderse gemeenten om te kijken wat voor extra maatregelen hier genomen kunnen worden.
Scooters
In het rapport concludeert de GGD dat de provincie en de gemeenten al veel goede initiatieven hebben genomen maar er staan ook suggesties in om de luchtkwaliteit verder te verbeteren. Zo stelt de GGD voor om ook ‘s nachts de snelheid op de A325 terug te brengen en zouden scooters en snorfietsers overal van het fietspad geweerd moeten worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.