Volledig scherm
Vervuilde Feestaardvarken in het Bartokpark tegenover Rozet. © Erik van 't Hullenaar

Feestaardvarken wassen, is een klus
voor professionals

ARNHEM - Medewerkers van Burgers' Zoo maken elke twee weken het Arnhemse Bartokpark, met daarin het kunstwerk het Feestaardvarken, schoon. Daarmee reageert directeur Alex van Hooff van het Arnhemse dierenpark op de kritiek dat er sprake zou zijn van verwaarlozing. Zo constateerden mensen dat het varken was vervuild en de omgeving bezaaid met glasscherven en peuken. 

Een toekomstige buurtbewoonster deed onlangs, uit liefde voor het varken, al een oproep in deze krant en op social media om samen met anderen het park en het kunstwerk weer spic en span te maken. Zij wilde onder andere de graffiti op het beeld aanpakken. 

Professionals

Dat laatste ging en gaat de directie van Burgers' Zoo, die het Feestaardvarken in 2013 schonk aan de stad Arnhem, een stap te ver. ,,We waarderen de goede bedoelingen van vrijwilligers uit de buurt. Maar het schoonmaken van het kunstwerk is een klus voor professionals", zegt Bas Lukkenaar van Burgers' Zoo.

Vooral de muts van het feestaardvarken is gevoelig, weet Lukkenaar. ,,Die is van een soort metaal dat een speciale behandeling behoeft. Wij laten het beeld heel geregeld schoonmaken door het bedrijf De Gevelmeesters. We weten dan dat het goed gebeurt. Natuurlijk waarderen we de inzet van de buurt om het parkje schoon te houden. We hebben contact met hen. Het is alleen maar goed dat we samen zorgen dat het Bartokpark mooi en toegankelijk blijft."

Cadeau

Het Feestaardvarken was een cadeau van de 100-jarige dierentuin aan Arnhem. Vooral kinderen weten het kunstwerk van Florentijn Hofman te waarderen. Voor menig Arnhemmer en toerist is het enorme gevaarte niet meer weg te denken uit de binnenstad.

Quote

Het is ook nog niet definitief bekend of het Feestaard­var­ken daadwerke­lijk weg moet van de huidige locatie.

Directeur Alex van Hooff van Burgers' Zoo

Het Feestaardvarken ligt tijdelijk op zijn huidige locatie. Van Hooff laat weten dat er nog niets bekend is over een eventuele nieuwe plek voor het kunstwerk. ,,Het is ook nog niet definitief bekend of het Feestaardvarken daadwerkelijk weg moet van de huidige locatie. Al is die kans wel reëel."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.