Flexibele fietskrat wint ontwerpwedstrijd Arnhem

VIDEOARNHEM - Met een flexibele fietskrat gemaakt van fietsbanden is de Amsterdamse ontwerpster Marga van Beek winnaar geworden van een wedstrijd die een product moet opleveren dat door mensen met een arbeidsbeperking kan worden gemaakt.

De winnares werd donderdagavond bekendgemaakt tijdens de openingsavond van het innovatiefestival Innovate in het gebouw van Alliander in Arnhem.  De wedstrijd was uitgeschreven door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, kunstopleiding ArtEZ, Studio Perspective en Presikhaaf Bedrijven. 

Uitdagen

De ontwerpwedstrijd social design moest ervaren en aankomende ontwerpers uitdagen een nieuw product te ontwerpen dat net zo past bij de Hollandse fietscultuur als de Jumbo-fietspomp, die al veertig jaar in Arnhem wordt gemaakt door mensen met een arbeidsbeperking.

Die potentie heeft de flexibele fietskrat van Van Beek. Naar het oordeel van de jury, onder leiding van oud-profwielrenner en afgestudeerd innovatiemanager Maarten Tjallingii, is die vernieuwend en duurzaam vanwege z'n productiewijze, is-ie te maken door de doelgroep en is-ie toepasbaar in de praktijk. 

Buigzaam

De krat is gemaakt van geperst granulaat, gehaald uit oude fietsbanden. Het materiaal heeft als voordeel dat het buigzaam is. Dat vergemakkelijkt het parkeren van je rijwiel in een fietsrek.   

De winnares krijgt als prijs een bedrag van 5.000 euro om haar ontwerp productieklaar te maken. Alle ontwerpen zijn zaterdag te zien op de HAN-campus, tijdens de publieksdag van Innovate.  

Het prototype van de flexibele fietskrat waarmee Marga van Beek de ontwerpwedstrijd in Arnhem won.
Volledig scherm
Het prototype van de flexibele fietskrat waarmee Marga van Beek de ontwerpwedstrijd in Arnhem won. © PR

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.