Volledig scherm
De bloeiende heide is als een magneet voor hobbyfotografen die er graag een foto maken tijdens zonsopkomst. Foto Inge van den Broek © ADN Beeldredactie

Foto van zonsopkomst Posbank erg gewild, maar verboden

RHEDEN - Even met de auto de Posbank oprijden om een foto te maken van de zon die opkomt boven de bloeiende heidevelden van de Posbank in Rheden. Hoe mooi ook, het is hartstikke verboden. Boswachters, handhavers van de gemeente en de politie gaan daarom bekeuringen uitdelen, waarschuwt Natuurmonumenten.

Deze week zijn er al meer dan 40 auto's geteld in het gebied, terwijl er een inrijverbod is dat geldt van zonsondergang en zonsopkomst. 

Het doel van dit verbod is de dieren op de Posbank hun rust te gunnen. Maar de bloeiende heide blijkt als een magneet voor hobbyfotografen die de regels overduidelijk aan hun laars lappen. 

Voor de dieren

,,Het is natuurlijk ook prachtig, maar het wild houdt geen rekening met een hele stoet auto's. Het aantal aanrijdingen neemt toe, dieren durven niet meer naar hun graasplekken te gaan en kunnen hun rustplek voor overdag niet meer bereiken’’, zegt boswachter Jose Lamain van Natuurmonumenten. 

,,Het inrijverbod is er niet voor niets: 's nachts is het bos voor de dieren.’’ 

Wat is verboden?

Officieel is de Posbank 's nachts een C1-gebied. Dit houdt in dat alle voertuigen tussen zonsondergang en zonsopgang, verboden zijn. Dus ook fietsen. ,,Helemaal sluitend is dat echter nog niet’’, laat een woordvoerder van de gemeente Rheden weten. Zo moet echt bij ieder fietspad dat de Posbank in loopt, een bord staan dat mensen attendeert op het verbod. ,,En die staan nog niet overal.’’ 

Hierdoor is het momenteel juridisch niet mogelijk om mensen, die 's nachts de Posbank op fietsen, te bekeuren. Voor gemotoriseerd verkeer ligt dat anders. ,,Op alle grotere wegen staan al wel borden. Mensen die 's nachts dus met een auto of motor de Posbank op rijden kunnen een boete van 90 euro verwachten’’, vertelt de woordvoerder.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.