Volledig scherm
zorggroep Dunya in Arnhem © Rolf Hensel

‘Fraude bij zorginstelling Dunya aannemelijk’, blijkt uit vonnis

ARNHEM / ELST - Zorginstelling Dunya heeft zich waarschijnlijk schuldig gemaakt aan fraude en aan valsheid in geschrifte. De rechtbank Gelderland heeft dat geoordeeld in een kort geding dat in maart door Dunya was aangespannen tegen zorgverzekeraar VGZ. 

De rechter vond dat de bewijzen die VGZ daarvoor aanvoerde, sterk genoeg waren om Dunya op de zwarte lijst te plaatsen. De zorgverzekeraars willen geen zaken meer doen met de instelling, waar tientallen hulpbehoevende allochtone ouderen zijn gehuisvest. Verzekeraar Menzis benadrukt wel dat de huizen in Arnhem en Elst niet gesloten worden zonder dat er een oplossing voor de bewoners is. 

Crowdfundactie

Vorige week werd bekend dat Dunya niet meer gefinancierd wordt door de zorgverzekeraars. Familie van bewoners kondigden daarop maandag in deze krant aan dat ze een crowdfundingsactie willen beginnen om de huizen open te houden. 

Een heilloze weg, stelt Menzis. Die verzekeraar publiceerde deze week een feitenrelaas. Conclusie: verdere samenwerking met Dunya en de huidige bestuurder Dilan Kocer is onmogelijk. Kocer was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. 

Declaraties op basis van oude zorgplannen

Cruciaal in dat verhaal is een kort geding dat op 5 maart diende tussen VGZ en Dunya. VGZ was getipt over mogelijke fraude binnen Dunya en stelde een onderzoek in. De conclusie was dat er inderdaad sprake was van fraude. Zo was zorg aangevraagd voor een patiënte die zich in die periode in Turkije bevond. 

Ook werd zorg gedeclareerd op basis van zorgplannen uit eind 2016, terwijl de zorg in de periode daarvoor was geleverd. In andere gevallen kon de zorginstelling niet goed onderbouwen waarom bepaalde declaraties waren ingediend. De rechter kwam tot de conclusie dat de verdenkingen van frauduleus handelen zo ernstig waren dat daarvan in die zaak moest worden uitgegaan. 

Zorgverzekeraars doen dus geen zaken meer met Dunya. Ze gaan wel nader onderzoek doen naar de wijze waarop de zorg in de afgelopen jaren is gefinancierd. 

Geen hard en overtuigend bewijs

Directeur Kocer is het niet eens met de lezing van de zorgverzekeraars. Volgens haar was er volgens de rechter geen hard en wettig overtuigend bewijs voor frauduleus handelen door haar. Zorgverzekeraar VGZ is, aldus Kocer, naar huis gestuurd met de opdracht de beschuldiging beter te onderbouwen.

Kocer zegt dat zij nu een kort geding tegen VGZ in voorbereiding heeft. ,,Voor de vorige zaak die op 5 maart speelde, waren wij niet goed voorbereid. Nu wel. Zo wordt er gezegd dat wij ten onrechte zorg hadden aangevraagd voor een patiënte omdat zij in Turkije zou zijn. Wij laten een kopie van het paspoort zien en dan kunnen we bewijzen dat ze in Nederland was.”

Quote

Er wordt gezegd dat wij ten onrechte zorg hadden aange­vraagd voor een patiënte omdat zij in Turkije zou zijn. Wij laten een kopie van het paspoort zien en dan kunnen we bewijzen dat ze in Nederland was.

Dilan Kocer

En haar advocaat zal meer beschuldigingen weerleggen, zegt ze. Kocer ontkent dat zij fraude heeft gepleegd. Intussen gaat de zorg voor de bewoners van Dunya Zorggroep in Arnhem en Elst door. Ook zonder inkomsten van de zorgverzekeraars. ,,Al mijn 64 personeelsleden hebben vandaag verklaard dat ze bereid zijn vrijwillig te werken omdat de bewoners niet de dupe mogen worden van de kwestie.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.