Volledig scherm
Jan en Ger van Oldeniel bij een van de ramen die ze aan Musis hebben geschonken. © Rolf Hensel

Gebrandschilderde ramen via veiling en schenking terug in Musis

ARNHEM – Koningin Máxima merkte ze vrijdag al op bij haar bezoek aan het vernieuwde Musis. Maar ook alle mensen die dit weekeinde de speciale openingsfestiviteiten van het Arnhemse concertgebouw gaan bijwonen, zullen ongetwijfeld even stilstaan bij een viertal gebrandschilderde ramen, die samen een deel van de Arnhemse geschiedenis vertellen.

Maar zeker zo aardig als de vertellingen op de glas-in-loodpanelen (Koning Willem III die een landbouwtentoonstelling in 1854 in Arnhem opent; Graaf Otto II die Arnhem op 13 juli 1233 stadsrechten verleent) is het verhaal van de gebrandschilderde ramen zelf. Tientallen jaren waren ze (zeven stuks toen nog) te zien in de zogeheten ‘rotonde’ van Musis, dat toen nog Musis Sacrum heette. Tot een grootscheepse verbouwing in 1982 daar een eind aan maakte.

Advertentie

Van de aardbodem verdwenen leken ze. Misschien wel op de schroothoop terecht gekomen, dachten velen. Maar dat bleek dus niet zo te zijn, ontdekte het Arnhemse echtpaar Jan en Ger van Oldeniel in 1998. ,,Mijn oog viel plots op een advertentie in de krant. Op een veiling in Amsterdam werden de zeven ramen die wij zo goed kennen aangeboden”, vertelt Ger (73) van Oldeniel.

Manlief Jan (vrijdag 74 geworden) probeerde meteen contact te leggen met het veilinghuis om onderhands een deal te sluiten. Want die ramen moesten terug naar Arnhem. Dat ging niet. Eenmaal in Amsterdam slaagde hij er echter in, met misschien wel enige hulp van de veilingmeester, om alle individuele biedingen op de ramen te overtreffen met één gezamenlijk bod. ,,Wat ik er voor heb neergeteld? Een kleine 3.000 gulden, denk ik.”

Bestemming

Eenmaal terug in Arnhem was er niet direct een bestemming voor de ramen. Want ja, voor een plekje in de huiskamer waren ze toch wel wat groot. Jan van Oldeniel: ,,We hebben er toen drie opgehangen in ons makelaarskantoor. De andere vier hebben we in het bubbeltjesplastic laten zitten en in een grote kist in de garage gezet.”

Mooi plekje

Volledig scherm
Jan en Ger van Oldeniel. © Rolf Hensel

In de loop van afgelopen jaar kwamen de ramen daar eindelijk uit. Want met het vernieuwde Musis in zicht, was de bestemming ineens daar. Jan van Oldeniel: ,,We besloten de panelen te schenken. Musis zit in ons hart, ons hele leven al. Daar horen en zijn ze thuis. We wilden alleen wel de garantie dat ze een mooi plekje zouden krijgen. Nou, daar heeft de architect zeker voor gezorgd.”

Twee hangen er in de ontvangsthal en twee in de singelfoyer. Alle ramen, ooit gemaakt in het glasatelier van Jaap Pronk en Eduard van Bommel, zijn voorzien van een smeedijzeren omlijsting en een pantser van gehard glas. Natuurlijk zijn ze ook schoongemaakt en bijgewerkt. Al deze kosten heeft het echtpaar Van Oldeniel tevens voor zijn rekening genomen. ,,Het geld van de wethouder was op, zo kwam hij ons vertellen. Dus dreigde het hele verhaal van de schenking niet meer door te gaan. Eerst waren we boos en teleurgesteld. Maar na een goed glas wijn besloten we ons daaroverheen te zetten en op helemaal niemand meer te wachten. Dankzij hulp van zeer velen is het allemaal net op tijd gelukt. En daar zijn we zelf nog het meest blij mee.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.