Volledig scherm
De Posbank bij Rheden. © Jurjen Drenth / RBT KAN

Geen code oranje maar 'let op in de natuur', zegt de brandweer

ARNHEM - Een vliegtuigje dat boven de Posbank en ander groen speurt naar rookpluimen en een appèl op het gezond verstand. Daar komt 'fase 2' van de brandweer grotendeels wel op neer. 

De kleurenalarmering is bij de brandweer verleden tijd. Te verwarrend, meent de brandweer Midden-Gelderland. Sinds kort spreken de meeste brandweerregio's over fase 'regulier risico' 1 (voorheen code groen en geel) en fase 'extra alert' 2 (voorheen oranje en rood). Momenteel heeft de brandweer voor heel Gelderland fase 2 afgekondigd.

Heerlijk

,,De mensen verwarden de kleurcodering bij weersverwachtingen met die van de brandweer. Het grote verschil is dat het KNMI bij oranje en rood adviseert om binnen te blijven. Fase 2 verbiedt mensen niet de natuur in te gaan. Het is juist heerlijk in het bos. Je moet alleen oppassen met vuur. En 112 bellen als je rook ziet", zegt plaatsvervangend directeur van de brandweer Gelderland-Midden Albert-Jan van Maren, waartoe Arnhem en regio behoort. 

Quote

De zandgron­den zijn extra gevoelig voor droogte.

Simone Prinsen, Natuurmonumenten

Natuurmonumenten merkt de effecten van de droogte op de Veluwezoom en Posbank. ,,De zandgronden zijn extra gevoelig voor droogte. We controleren de poelen in het gebied. Als ze droog staan dan vullen we ze met water, zodat de dieren kunnen drinken", zegt woordvoerder Simone Prinsen.

Boswachters Ben Oosting van Geldersch Landschap ziet geen grote problemen rondom Arnhem. ,,Lanen met jonge aanplant zoals aan de Schelmseweg krijgen extra water, voor de rest hebben we te maken met vochtig gebied", zegt Oosting. 

Dat zelfde geldt voor de gebieden van Staatsbosbeheer rond Renkum. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.