Volledig scherm
Bouwvakkers op de centrale trap in het nieuwe Focus Filmtheater Arnhem op het Audrey Hepburnplein. © Rolf Hensel

Geen gemorrel aan lening voor Focus Filmtheater Arnhem

ARNHEM - Er wordt niet gesleuteld aan de voorwaarden van de lening die de gemeente Arnhem verstrekt aan Focus Filmtheater Arnhem. De gemeente schiet het nieuwe filmhuis op het Audrey Hepburnplein, dat dit voorjaar de deuren opent, 310.000 euro voor.

De voorwaarden waaronder die lening wordt verstrekt, zijn met name de VVD een doorn in het oog. Die onvrede leidde zelfs tot vragen in de Tweede Kamer over 'oneerlijke concurrentie' in Arnhem. De liberalen vinden dat de horeca in Focus wordt voorgetrokken.

Het filmhuis krijgt de 310.000 euro tegen een rente van 1,5 procent, met een aflossingstermijn van tien jaar. Om de zaak eerlijk te maken, zou de rente 8 procent moeten zijn en de looptijd vijf jaar, vindt VVD-raadslid Roeland van der Zee. Hij kreeg voor dat standpunt echter geen raadsmeerderheid.

'Vestzak-broekzak'

Wethouder Gerrie Elfrink van Cultuur bestrijdt met klem dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. ,,De lening is voor de stichting Focus Filmtheater Arnhem, niet voor de bv die de horecaruimte gaat exploiteren", aldus de wethouder.

Van der Zee is het daar niet mee eens: ,,Focus heeft geen ondernemer kunnen vinden en gaat zelf de horeca doen. Dus is dit vestzak-broekzak." Elfrink: ,,Als de voorwaarden zo aantrekkelijk zijn, waarom stapt er dan geen horeca-ondernemer in?"

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.