Volledig scherm
Ter illustratie. © Erik van 't Hullenaar

Gelderland: geitenstop duurt tot 2021

ARNHEM - De geitenstop van de provincie Gelderland loopt in 2021 af. Met die aanpassing in de regels willen Gedeputeerde Staten geitenhouders in de provincie tegemoet komen. De boeren vrezen dat hun bedrijven tot in lengte van jaren op slot komen te zitten. 

Gelderland zette in augustus alle geitenhouderijen op slot, uit angst voor gezondheidsproblemen bij omwonenden.

Om te benadrukken dat de geitenstop een tijdelijke maatregel is, willen Gedeputeerde Staten deze nu nog maximaal drie jaar laten duren. In de tussentijd moet uit nieuw onderzoek duidelijk worden waardoor longklachten bij omwonenden precies veroorzaakt worden. Die longklachten kwamen naar voren in een onderzoek dat in Brabant werd gehouden. 

Oorzaak onduidelijk

Niet helder was wat nu precies de oorzaak van die klachten was: het voer, de mest, de vacht of de stallen van geiten. Vervolgonderzoek in Gelderland en Overijssel moet in 2019 gereed zijn. Daarna moet ook duidelijk zijn welke maatregelen er genomen kunnen worden om longproblemen te beperken. 

Als ook het vervolgonderzoek geen duidelijkheid schept, zal de provincie de geitenstop toch weer verlengen, tot na 2021.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.