Volledig scherm
Foto ter illustratie. Koeien in Puiflijk. © Marcel van den Bergh/HH

Gelderse boer is minder stikstofruimte kwijt bij uitbreiding veestapel

ARNHEM - Boeren die hun veestapel willen uitbreiden, raken minder stikstofruimte kwijt als ze een nieuwe vergunning nodig hebben. Gelderland is dinsdag akkoord gegaan met de nieuwe beleidsregels voor stikstof. 

Twee maanden geleden leidden nieuwe beleidsregels voor stikstof nog tot grote woede onder boeren. Ze voelden zich bestolen omdat ze in hun ogen te makkelijk capaciteit konden kwijtraken. Daardoor zouden ze in de toekomst minder kunnen uitbreiden dan gedacht. Bovendien hadden de provincies strengere regels opgesteld dan landbouwminister Schouten. Vorige week bereikten beide partijen een gezamenlijk akkoord. 

Groot vraagstuk

,,Geprobeerd is om zoveel mogelijk inbreng van de sectoren mee te nemen. Dat is voor een groot deel gelukt, maar we kunnen niet alles meenemen. Daarvoor is het vraagstuk te groot’’, aldus gedeputeerde Peter Drenth.

In de nieuwe regels raken boeren de ruimte voor stikstof die ze niet gebruiken niet kwijt als ze geen nieuwe vergunning nodig hebben. Hebben ze die wel nodig, dan raken veehouders in veel gevallen wel ruimte kwijt, maar minder dan in het eerdere voorstel. 

Die ruimte wordt gebruikt om het bouwen van huizen en de aanleg van wegen mogelijk te maken. Eerder werd om die reden al besloten de maximumsnelheid op snelwegen te verlagen.

Eigen plan boeren

Rijk en provincies werken nu nog aan maatregelen om er voor te zorgen dat de uitstoot van stikstof omlaag te brengen. Daarmee moet de kwaliteit van beschermende natuurgebieden verbeterd worden.

Boerenorganisaties als LTO Nederland lieten eerder al weten dat ze de aangepaste regels niet ver genoeg vinden gaan. Ze hebben een eigen plan opgesteld. Maandag praten ze hierover met landbouwminister Schouten en premier Rutte. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.