Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Gelderse geitenstop blijft tot 2021, bijbouwen mag wel

ARNHEM - De geitenstop in Gelderland wordt versoepeld. Boeren die hun bedrijf willen uitbreiden om dieren meer ruimte te bieden, krijgen die mogelijkheid. Ze mogen dan niet meer dieren houden. Daarmee zijn boeren die willen investeren in dierenwelzijn, geholpen.

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk baalde van dit besluit. Hij vreest dat boeren die ruimte zullen benutten en toch meer geiten gaan houden. Volgens de gedeputeerde kan de provincie in al die stallen onmogelijk controleren of de boeren er niet stiekem toch extra geiten in zetten. Zijn eigen partij, het CDA, werd niet overtuigd door zijn argumenten en stemde voor de versoepeling. Daarmee ontstond verrassend een meerderheid.

Longontstekingen

Andere voorstellen om de boeren tegemoet te komen, haalden het niet in Provinciale Staten. Dat betekent dat geitenboerderijen tot 2021 op slot blijven. In augustus stelden Provinciale Staten van Gelderland de geitenstop in. Ze deden dat nadat uit onderzoek in Brabant was gebleken dat rondom geitenbedrijven meer longontstekingen voorkwamen. Om verdere gezondheidsproblemen te voorkomen, werd de sector op slot gezet. Daartegen protesteerden in de afgelopen weken veel boeren. Ook voor de Statenvergadering deden ze dat. 

Versoepelingen

De VVD, SGP en ChristenUnie probeerden nog wat versoepelingen voor elkaar te krijgen, bijvoorbeeld door de stop een jaar eerder te beëindigen. Of door alleen geitenhouderijen op minder dan twee kilometer van een bebouwde kom op slot te zetten. Dat lukte niet.

De tegenstanders vinden dat de boeren veel te hard worden aangepakt. Zij wezen erop dat snelwegen ook niet worden gesloten als omwonenden last  van de luchtvervuiling hebben. Ze vroegen zich ook af of er niet ook een stop moest komen voor de bouw van woningen in de buurt van geitenhouderijen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.