Gelderse natuur heeft het zwaar door droogte: wild laaft zich aan water uit giertank

videoARNHEM - Beuken die nu hun nootjes laten vallen, berken met een goudgele kruin en poelen die droog staan. De natuur heeft het door de aanhoudende droogte zwaar. Bosbeheerders rijden af en aan met giertanken vol water om groen en wild te helpen. 

Volledig scherm
Johan Rap vult een poel met 7000 liter water. © Gerard Burgers

In de beschutting van bomen bij het buurtschapje Groenendaal langs de A50 ligt een kudde Schotse hooglanders loom te wachten tot de grootste hitte voorbij is. Daarna slepen ze zich naar één van de zeven poelen in natuurgebied Veluwezoom om zich te laven aan het water. Veel meer activiteit zit er niet in deze dagen.

Boswachter Jan Potkamp is deze droge weken extra waakzaam in zijn gebied de Posbank en Veluwezoom. Voor zijn gevoel heeft hij sinds hij in 1982 boswachter werd nooit zo'n lange aaneengesloten droge periode meegemaakt. ,,We moeten de natuur echt een handje helpen nu. Vooral voor de 160 Schotse hooglanders en de 50 IJslandse paarden. Die hebben we hier uitgezet, dus voor die dieren hebben een zorgplicht’’, vertelt Potkamp, die sinds 1982 werkzaam is voor Natuurmonumenten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.