Volledig scherm
© ANP XTRA

Gelderse Staten eisen spoeddebat over kunstgrasrel Vink na uitzending Zembla

ARNHEM /BARNEVELD - De Gelderse SP wil snel opheldering over de kunstgrasrel rond het Barneveldse bedrijf Vink. GroenLinks en Partij voor de Dieren steunen dat verzoek. Het tv-programma Zembla onthulde woensdagavond dat het Gelderse provinciebestuur stelselmatige overtredingen van de milieuregels niet bestraft. SP-Statenlid Paul Kusters wil weten waarom er niet gestraft wordt en vraagt ook of dit algemeen beleid van de provincie is.

Poll

Gedeputeerde Conny Bieze moet opstappen

  • Eens (85%)
  • Oneens (15%)
3323 stemmen

Zembla onthulde dat afvalverwerkers afgeschreven kunstgrasvelden die gerecycled moeten worden, verkopen aan het buitenland. Gemeenten betalen 10.000 tot 20.000 euro per veld voor verwerking en recycling.

Afvalverwerkingsbedrijf Vink in Barneveld is al meer dan een jaar in overtreding, zo blijkt uit bezoekverslagen van de Omgevingsdienst. Die stelde vast dat er enkele miljoenen kilo’s vervuilde kunstgrasmatten 'op niet vergunde plekken' lagen.  

Ambtenaren vroegen de provincie om in te grijpen omdat Vink 'calculerend gedrag' zou vertonen. De provincie gedoogt de overtredingen echter omdat Vink een belangrijke partner in de afvalverwerking zou zijn en omdat er uitzicht is op een ruimere vergunning. ,,Waar moeten we anders met het afval naartoe?’’, vroeg VVD-gedeputeerde Conny Bieze zich af. 

Onderwereld

Volledig scherm
Gelders gedeputeerde Conny Bieze op archiefbeeld. © Erik van 't Hullenaar

Haar uitleg zorgde voor veel kritische reacties. Voormalig milieu-officier van justitie zegt dat het Openbaar Ministerie moet worden ingeschakeld tegen de overtredingen. Kusters zegt dat de provincie altijd hoog van de toren blaast als het gaat om de vermenging van onderwereld en bovenwereld, maar de andere kant op kijkt als ze zelf moet ingrijpen.

Hij wil in het debat weten of deze houding structureel is. Hij verwijst daarbij ook naar papierbedrijf Parenco in Renkum, dat veel overlast veroorzaakt. Buurtbewoners wijzen met de beschuldigende vinger naar de provincie die een 'absurd ruime vergunning' zou hebben afgegeven.

Ook het optreden van de gedeputeerde, die hakkelend moeizaam antwoord gaf op vragen, zorgt voor veel ongemak in de provinciale politiek. Statenleden betitelen het optreden als tenenkrommend.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.