GelreDome-koper Michael van de Kuit is een schuchtere amokmaker

ARNHEM - De man die zijn oog heeft laten vallen op stadion GelreDome is geen bang iemand. Voor een conflictje meer of minder deinst Michael van de Kuit niet terug. 

Volledig scherm
Michael van de Kuit. © Emiel van Lint

Hij is de hoofdpersoon in één van de meest vreemde politieke kwesties van het land. Als eigenaar van Speelpark Oud Valkeveen in Naarden heeft Van de Kuit een hoogoplopend meningsverschil met de gemeente Gooise Meren. Die gemeente wil 60 cent vermakelijkheidsbelasting heffen over elke bezoeker, 600.000 euro in totaal.

Geen denken aan, zegt Van de Kuit. Hij heeft inmiddels aangekondigd dat het pretpark in maart niet open gaat. En om de politiek ter plaatse nog verder onder druk te zetten, heeft hij de BSOV (Behoud Speelpark Oud Valkeveen) opgericht, een eigen politieke partij met maar één doel: het terugdraaien van de nieuwe belasting. Met die partij wil hij meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, volgende maand. ,,Het tekent Van de Kuit, dat soort acties’’, zegt een bekende van de multi-miljonair.

Lefgozer

Michael van de Kuit (1969) kocht zijn eerste pand toen hij 24 jaar was. Een paar jaar later, in 1997, richtte hij zijn eigen bedrijf op, de Nedstede Groep. Vanaf dat moment ging het razendsnel. Acht jaar later had het bedrijf al een vastgoedportefeuille van meer dan honderd miljoen euro en schatte Quote zijn vermogen op 48 miljoen. 

Quote

Hij is één van de mensen die de PC Hooft­straat heeft gemaakt tot wat 'ie nu is’

Van de Kuit kocht vooral vastgoed in Amsterdam, vaak in het duurdere segment. Hij kocht veel panden in de PC Hooftstraat en in de omgeving van het Vondelpark. Van de Kuit staat bekend als een lefgozer, als iemand die risico's durft te nemen. Hij koopt panden op, moderniseert ze en verhuurt ze. Vaak kocht hij panden op waar anderen geen heil in zagen. Om ze vervolgens toch verhuurd te krijgen.

,,Hij is één van de mensen die de PC Hooftstraat heeft gemaakt tot wat 'ie nu is’’, zegt diezelfde bekende over Van de Kuit, die inmiddels goed is voor 120 miljoen euro. In de Quote 500 steeg de vastgoedmagnaat afgelopen november tot plek 292. 

Onzichtbaar

Foto's zijn er nauwelijks te vinden van de man die zijn privéleven strikt afschermt. Google levert slechts twee beelden op, waarvan er één - van jaren geleden - bij dit artikel te zien is. Ruim 15 jaar geleden al, werd Van de Kuit in de media als de 'onzichtbare tycoon' neergezet, een man die (destijds in ieder geval) een pr-bureau zou hebben ingeschakeld, juist om hem úit de publiciteit te houden.

Van de Kuits poging om het Arnhemse stadion over te nemen, zijn niet zijn eerste stappen op sportgebied. Vijftien jaar geleden had hij interesse in het stadion van FC Utrecht. Dat lukte niet. Een paar jaar later sloeg hij wel toe, toen schaatscomplex De Vechtse Banen te koop stond. Het complex is nog steeds eigendom van Nedstede, dat ook de golfbanen van het Naarderbos bezit. Ook het gebouw van Holland Casino in Nijmegen behoort tot de bezittingen van Nedstede.

Zwembad

Wat de miljonair met GelreDome van plan is, is voorlopig raadselachtig. Zelf wil hij ook nu geen toelichting op zijn plannen geven. Zijn entree is in ieder geval tumultueus: hij liet al beslag op het stadion leggen nog voordat hij het heeft gekocht. Voor Van de Kuit niets bijzonders: hij gaat rechtszaken niet uit de weg. Toen hij een vakantiehuis op Vlieland kocht, wilde hij er een zwembad in de tuin leggen. Staatsbosbeheer steigerde, een woordvoerster zei dat meneer Van de Kuit maar in zee moest gaan liggen. Maar uiteindelijk won de vastgoedbaas. Binnenkort zullen we weten of hij bij het Arnhemse stadion ook aan het langste eind trekt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.