Volledig scherm
Gedetineerde zijn cel in de PI in Arnhem zuid. © Rolf Hensel

Gevangenen in Arnhem hebben hun eigen sleutel

ARNHEM - Zestig gevangenen in de Blue Band Bajes in Arnhem hebben de sleutel van hun eigen cel op zak. Het is een experiment, waarbij veroordeelden privileges krijgen als ze zich goed gedragen.

De gedetineerden kunnen zich tot 21.30 uur vrij bewegen in delen van het gebouw. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor het volgen van hun dagprogramma en moeten dus bijvoorbeeld zorgen dat zij op tijd op hun gevangeniswerk zijn.

,,Wij willen gevangenen hun verantwoordelijkheden laten nemen’’, zegt directeur André Aarntzen van de Penitentiaire Inrichting in Arnhem-Zuid, zoals de Blue Band Bajes officieel heet. ,,Er is niks makkelijker dan een gevangene 24 uur vastzetten en af en toe laten luchten. Maar als wij alles van hen overnemen, dan zijn we alleen aan het bieden. Wij willen ook vragen.’’

LEES OOK Chaos in bajes: gevangenen krijgen vaker sleutel eigen cel

Volledig scherm
André Aarntzen, directeur van de PI in Arnhem-Zuid. © Rolf Hensel

Het experiment begon in eerste instantie alleen op de 'plus plus-afdeling', een cellenblok waar 25 gevangenen zitten die zich al langere tijd goed gedragen. Als beloning mogen zij zoveel mogelijk zelf regelen. Ze koken, maken schoon en organiseren activiteiten, bijvoorbeeld voor familieleden van veroordeelden. Daarnaast mogen deze gedetineerden meer uren werken dan anderen, waardoor zij iets meer geld hebben. Inmiddels is het bezit van een eigen celsleutel niet meer exclusief voorbehouden aan de 'plus plus-gevangenen'. 35 gedetineerden van andere afdelingen hebben ook een eigen sleutel vergaard.

Rob Minkes van de centrale ondernemingsraad van de Dienst Justitiële Inrichtingen heeft veel kritiek op de sleutelproef. Hij vindt dat er te weinig toezicht is op de bewuste gevangenen en zegt dat het positieve effect van de proef eerst maar eens bewezen moet worden.

Aarntzen: ,,Nederlandse gevangenissen worden altijd weggezet als een hotel. Ik kan het woord 'soft' niet meer horen. Dit experiment laat wat mij betreft het omgekeerde zien. Moet je een vader in de gevangenis direct al zijn verantwoordelijkheden voor zijn gezin ontnemen? Ik vind van niet. Daarom zetten onze gevangenen nu bijvoorbeeld een project op touw waarbij zij binnen de muren van de P.I. huiswerkbegeleiding aan hun kinderen geven. Dit komt ook ten gunste aan het kind.’’

poll

Gevangenen hebben het veel te goed in Nederlandse gevangenissen

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
13292 stemmen

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.