Volledig scherm
De kubus die moet verrijzen op het Gele Rijdersplein. © Studio RAP

Goudgele kubus domineert jaar lang Gele Rijdersplein in Arnhem

ARNHEM - Een grote goudgele kubus moet een jaar lang een blikvanger worden op het Gele Rijdersplein in Arnhem. De kolos komt te staan binnen de pergola en biedt plaats aan diverse evenementen en activiteiten, van muziek en theater tot mode. 

Volgens wethouder Ine van Burgsteden zal de kubus ook 's avonds opvallen vanwege de bijzondere verlichting. Het stadsbestuur heeft besloten voor het plaatsen van het object een gedoogbeschikking af te geven. Die is nodig omdat de kubus langer dan een half jaar blijft staan op het levendige gedeelte van het plein, pal naast de AKU-fontein.

Schommels 

Daarnaast is er een plan gemaakt voor het rustige gedeelte aan de kant van Looierstraat. Hier komt een verhoogd groen tapijt van gras met eronder een stevige laag zodat ook hier kleine evenementen kunnen worden gehouden zonder dat het groen wordt beschadigd. Er komen zitjes en schommels voor kinderen. Ook is de kans groot dat Sint Jansbeek op dit gedeelte zichtbaar wordt. 

,,Het voelt straks als een klein verborgen plekje midden in een stad waar je even onder de bomen of bij het water kunt neerstrijken en waar je mensen kunt ontmoeten. Dat gevoel krijg ik erbij", zegt projectwethouder Gele Rijdersplein Ine van Burgsteden. 

Niemandsland

Quote

We gaan een betekenis­loos stukje niemands­land een nieuwe betekenis geven

Ine van Burgsteden, project-wethouder

Ze is blij met de plannen die dinsdagavond in The Workstation op het Gele Rijdersplein aan belangstellenden en geïnteresseerden worden gepresenteerd. ,,Wij gaan een betekenisloos stukje niemandsland een nieuwe betekenis geven. Het Gele Rijdersplein leent zich hiervoor."  Dat is volgens haar gebleken tijdens activiteiten als de manifestatie tegen homohaat, de parade van de Gele Rijders en het evenement Arnhem Samen rond de kunstzinnige kerstboom.  ,,Als er reuring is, weten mensen het plein nu wel te vinden. We hopen nu te horen te krijgen voor welke andere activiteiten het Gele Rijdersplein zich ook leent."

Experts

De gemeente heeft de plannen samen met een delegatie van ondernemers, omwonenden en belangenorganisaties ontwikkeld. ,,Dat zijn de experts." In afwachting van het demonteren van de pergola komt de kubus binnen de pergola te staan. De kolos vult het grootste gedeelte van de ruimte. Ook steekt de kubus, die dertien tot veertien meter hoog is, boven de overkapping uit.

Organisator Pascal Rietman en Studio Rap gaan bekijken welke evenementen er kunnen worden gehouden. Ze zoeken daarbij contact met partijen als kunstenopleiding ArtEZ, het evenement State of Fashion en opleiding Rijn IJssel. ,,We gaan zo onderzoeken welke definitieve invulling voor deze plek het beste is. Daarbij maken we gebruik van de ideeën die in de stad loskomen", zegt Van Burgsteden. 

Steigermateriaal

De kubus wordt van binnen opgebouwd uit steigermateriaal, net als de kunstzinnige kerstboom. De buitenkant bestaat uit stevig transparant materiaal. ,,Behalve dat er het hele jaar door activiteiten moeten plaatshebben, dient de kubus ook als verbinding tussen het luwe en levendige gedeelte van  het plein. Dat is ook de functie van definitieve invulling voor de plek", zegt Van Burgsteden. 

Ondertussen bereidt de gemeente ook de sloopvergunning voor de pergola voor. De vervallen overkapping moet plaatsmaken voor een nieuw object op de plek van de kubus. ,,Daartoe heeft de gemeenteraad het besluit immers genomen."

Mei

Het ligt in de bedoeling de kubus begin mei op te bouwen. De verwachting is dat eind dit jaar kan worden begonnen met de uitvoering van het groene gedeelte van het plein. Het Gele Rijdersplein heeft volgens Van Burgsteden bewezen dat dit een goede plek is voor activiteiten. 

Met de uitvoering van de klus is vier ton gemoeid. De gemeente neemt het grootste deel voor haar rekening. De provincie draagt bij. 

Volledig scherm
Zo komt het luwe gedeelte van het Gele Rijdersplein eruit te zien. © Buro Poelmans Reesink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.