Volledig scherm
Het stadhuis in Arnhem.

Hacker: Gemeente Arnhem zo lek als een mandje

ARNHEM - Vertrouwelijke mailwisselingen tussen Arnhemse wethouders en privégegevens van alle Arnhemmers. Voor een door de Arnhemse Rekenkamer ingehuurde hacker was het de afgelopen maanden een koud kunstje met een laptop door te dringen tot het hart van de gemeentelijke organisatie. 

In november 2017 had de Arnhemse Rekenkamer een onderzoek naar de gemeentelijke informatieveiligheid en privacy aangekondigd. In de maanden daarop wandelde een ingehuurde hacker zo het beveiligde deel van het gemeentehuis binnen en wist toegang te krijgen tot computers. Hierop kon hij urenlang achtereen zijn gang gaan, zonder dat ook maar een ambtenaar vroeg wie hij was of wat hij deed.

Hacker

,,De hacker wist wachtwoorden te omzeilen en zich binnen het netwerk te gedragen als een systeembeheerder. Hierdoor had hij toegang tot alle vertrouwelijke systemen’’, zegt voorzitter Arie Teeuw van de Arnhemse Rekenkamer.

Met speciale software kon de hacker met groot gemak toegang krijgen tot de gemeentelijke systemen. Dat heeft hij niet doorgezet vanwege de risico's voor de gemeente. Het gemeentebestuur heeft geschrokken gereageerd op de conclusies. Het zegt inmiddels enige maatregelen te hebben getroffen om de beveiliging van de systemen op orde te brengen.

De gemeente Arnhem is geschrokken van de relatief eenvoudige manier waarop de ingehuurde hacker 'in principe controle had over de complete infrastructuur van de gemeente Arnhem. Op die manier kon hij zich ook toegang verschaffen tot privacygevoelige informatie van burgers, ambtenaren en bestuurders'. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.