Volledig scherm
Jennifer Lawrence is Katniss Everdeen in de boeken- en filmtrilogie The Hunger Games. © Independent Films

Handboogschieten hot dankzij Hunger Games

ARNHEM - De handboog is terug van weggeweest. Waar het wapen eeuwen geleden werd gebruikt voor de jacht en in tijden van oorlog, speelt het tegenwoordig een centrale rol in populaire actiefilms als The Lord of the Rings en The Hunger Games. Vooral jongeren krijgen daardoor zin om zelf met pijl en boog te schieten, merkt de Arnhemse Boogschiet Club Taxus.

Bij de vereniging is het ledenaantal binnen drie jaar tijd gestegen van 100 naar 160, vertelt bestuurslid Robin van Breukelen (29). Alle basiscursussen bij Taxus zitten tot en met januari stampvol. ,,Recente series en films waar een handboog in voorkomt, hebben echt effect. Bij de basiscursus zijn er soms wel eens jongens en meiden die zeggen dat ze als Katniss willen zijn.” Hij bedoelt Katniss Everdeen. Zij is de hoofdrolspeelster in The Hunger Games-trilogie, waarin zij haar handboog gebruikt om te overleven.

Quote

Bij de basiscur­sus zijn er soms wel eens jongens en meiden die zeggen dat ze als Katniss willen zijn

Robin van Breukelen

Olympische Spelen

Ook de sterke prestaties van de Nederlandse handboogschutters Rick van der Ven en Sjef van den Berg op de Olympische Spelen van 2012 en 2016 werpen vruchten af, ziet Van Breukelen. ,,Allebei zijn ze een keer vierde geworden. Daarmee horen ze echt bij de wereldtop.”

Ledenstop

Niet alleen bij Taxus is de hoeveelheid leden de voorbije jaren flink gestegen. Ook andere Nederlandse clubs profiteren van de groeiende aandacht voor de handboog op televisie en het internet, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Handboog Bond. De bond telde ruim vijf jaar geleden 9.193 leden. Nu zijn dat er 10.019. ,,De groei zie je vooral in het westen van het land”, meldt bondsmedewerker Harm van der Hoff. ,,Plaatsen als Almere, Zoetermeer en Amsterdam hebben grotere verenigingen die vaak vol zitten.”

Een ledenstop is nog niet nodig bij Taxus, laat Van Breukelen weten. ,,Maar nu willen we niet meer dan 200 leden. Meer jeugd betekent namelijk ook dat je meer trainers en mensen voor achter de bar moet hebben."

Lees ook de reportage over handboogschieten in De Gelderlander, editie Arnhem, van dinsdag 15 augustus of in de e-paper.

Volledig scherm
177642 Arnhem, 10 augustus 2017. Boogschieten is tegenwoordig hot. Bij de Arnhemse Boogschiet Club Taxus zitten alle basiscursussen tot en met begin 2018 al vol. (opdr. P. Venhuizen)Foto Marc Pluim MP dgfotoDe Gelderlander, Editie Arnhem © Marc Pluim

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.