De AKU-fontein en de bijbehorende pergola op het Gele Rijdersplein in Arnhem.
Volledig scherm
De AKU-fontein en de bijbehorende pergola op het Gele Rijdersplein in Arnhem. © Marina Popova

Heemschut: sloop pergola AKU-fontein 'onzinnig'

VideoARNHEM - De plannen met de AKU-fontein op het Gele Rijdersplein in Arnhem blijven de gemoederen bezig houden. Zo blijft erfgoedvereniging Heemschut zich verzetten tegen de voorgenomen sloop van de pergola bij de fontein. Die is ‘onaanvaardbaar’ en ‘onzinnig’ stelt de vereniging.

In een brief aan de Arnhemse gemeenteraad loopt Heemschut al vooruit op de procedure die moet leiden tot een sloopvergunning voor de pergola. De gemeenteraad besloot afgelopen zomer die te slopen. Wat ervoor in de plaats moet gaan komen, is nog niet duidelijk.

Heemschut benadrukt dat fontein en overkapping een Gesamtkunstwerk vormen, een samenspel. De betekenis voor de wetenschap en de cultuurhistorische waarde worden aangehaald: ‘Arnhem heeft wellicht een ruwe diamant in handen waarmee zeer zorgvuldig moet worden omgegaan.’

Jansbeek

Volgens de huidige plannen wordt het Gele Rijdersplein gesplitst in twee delen. Rond de AKU-fontein is plaats voor reuring. Op de rest van het plein is gelegenheid om te ontspannen onder de platanen daar. Daar zou ook de Sint Jansbeek een plek moeten krijgen.

Heemschut is er niet van overtuigd dat voor die ideeën de pergola moet wijken. ‘De AKU-fontein in zijn originele vorm is uitstekend in te passen in een hedendaags plein’, stelt de vereniging.

Bekijk hieronder een video met onder meer de overdracht van de AKU-fontein aan de stad Arnhem in 1961.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.