Heinrich en clubs praten
niet meer met elkaar

OOSTERBEEK - De onderhandelingen tussen wethouder Erik Heinrich en de stuurgroep namens de clubs Redichem, CHRC en RVW over de overdracht van het Wilhelmina Sportpark in Heelsum zijn definitief vastgelopen. Zes vragen over hoe nu verder.

Waar hebben we het nu precies over?
De gemeente Renkum probeert al jaren het (groen)beheer en onderhoud van de sportcomplexen in de gemeente af te stoten naar de sportverenigingen die er gebruik van maken. Tot nu toe vrijwel zonder succes, alleen op het relatief kleine sportpark van Wodanseck en de naastgelegen tennisclub in Wolfheze is het beheer helemaal in handen van de clubs. De onderhandelingen over het Bilderberg Sportpark in Oosterbeek en het Wilhelmina Sportpark hebben tot nu toe geen resultaat opgeleverd. 

Geen resultaat? Begin deze maand was er toch een feestelijke overdracht op de Bilderberg in Oosterbeek?
Ja, maar dat ging alleen om de kantine en kleedkamers. Op de Bilderberg ligt inmiddels een kunstgrasveld dat voor de helft door de gemeente is betaald en de andere helft door de clubs. Daarnaast heeft de gemeente nog een ton gestoken in het sportgebouw. Eigendom en beheer daarvan ligt nu bij de clubs. Maar ook daar is er nog geen overeenstemming over het groenbeheer en onderhoud, terwijl dat wel ooit een voorwaarde was bij de aanleg van het kunstgrasveld. De onderhandelingen daarover lopen nog.

En hoe zit het nu op het Wilhelmina Sportpark?
Daar houdt de gemeente, in tegenstelling tot in Oosterbeek, vast aan de koppeling tussen kunstgras en een overdracht van het groenbeheer. De drie clubs laten de onderhandelingen over aan een stuurgroep, waar elke club twee leden in heeft. Die stuurgroep en Heinrich kunnen het niet eens worden. Heinrich legde een bod van 450.000 euro op tafel, voor de aanleg van een kunstgrasveld en een deel voor het toekomstige onderhoud. De clubs wijzen op achterstallig onderhoud op het complex ter waarde van 500.000 euro en zien het bod als onvoldoende. 

De gemeenteraad drong aan op haast en schermde zelfs met extra geld om de onderhandelingen vlot te trekken. Helpt dat dan niet?
Waarschijnlijk niet, de persoonlijke verhoudingen tussen Heinrich aan de ene kant en de zes leden van de stuurgroep aan de andere kant zijn zo slecht dat de stuurgroep niet meer met Heinrich wil praten.  

Hoe nu verder?
Er zijn eigenlijk maar twee opties. 
Redichem, CHRC en RVW kunnen een nieuwe stuurgroep samenstellen om de onderhandelingen opnieuw ter hand te nemen. De drie besturen hebben echter grote twijfels of er bij de clubs mensen te vinden zijn die dit hoofdpijndossier willen overnemen.
Optie twee is een wissel aan de kant van de gemeente. De stuurgroep heeft de gemeente laten weten aan te blijven in de huidige samenstelling als ze met een andere vertegenwoordiger dan wethouder Heinrich kunnen onderhandelen. Daar is nog geen besluit over genomen.

Spelen de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen nog een rol?
Dat blijft voor een deel koffiedik kijken, maar feit is dat D66 en GemeenteBelangen de wens om de sportcomplexen over te dragen in hun verkiezingsprogramma hebben losgelaten. Daar komt nog bij dat CDA en PRD de koppeling tussen kunstgras en de overdracht niet meer zien zitten. Daar staat tegenover dat het huidige bod van Heinrich, waar ruim twee ton aan extra ruimte in zit, leunt op de samenstelling van de huidige gemeenteraad. Het is dus nog maar zeer de vraag hoeveel onderhandelingsruimte er na 21 maart nog over is. Maar duidelijk is wel dat de overdracht van de gemeentelijke sportparken een echt lokaal verkiezingsthema is. En onder druk wordt alles vloeibaar. 
   

Volledig scherm
Renkum houdt op het Wilhelmina Sportpark vast aan de koppeling van kunstgras en overdracht van het beheer. © Lex Halsema
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.