Volledig scherm
Een herdenkingskruis voor Alex Wiegmink op de Posbank. © ANP

Heldenpenning voor getuige van de Posbankmoord

Hans Hissink, de enige getuige in de Posbankmoord, is woensdag in Rotterdam geëerd door de Stichting Maatschappij en Veiligheid. Uit handen van SMV-voorzitter Pieter van Vollenhoven ontving hij een speciale heldenpenning.

Deze 'Pieter van Vollenhove Penning' wordt elk jaar uitgereikt aan mensen die in noodsituaties 'moedig en doortastend hebben opgetreden'. 

Hissink maakte op 20 januari 2003 op zijn mountainbike een rondje over de Posbank. Hij was daarbij ongewild getuige van de moord op Alex Wiegmink en belde direct 112.  Uitsluitend dankzij zijn telefoontje wist de politie dat Alex Wiegmink op parkeerplaats Bloemers van het leven was beroofd en niet in Erp waar zijn lichaam later die avond werd aangetroffen. 

Hardlopen

Alex Wiegmink was die middag aan het hardlopen over de Posbank. De huisschilder uit Drempt werd door twee criminelen doodgeschoten omdat hij weigerde zijn autosleutels af te staan. Hissink fietste net op dat moment voorbij. Hij zag hoe twee mannen bij het slachtoffer wegliepen. De mountainbiker verschool zich iets verderop in het struikgewas. Toen hij na vijf minuten durfde terug te keren, was de parkeerplaats leeg.

Alex 
Wiegmink werd pas later die avond teruggevonden. De daders hadden zijn stoffelijk overschot in zijn auto vervoerd en in een bos in het Brabantse Erp in brand gestoken. De moord bleef 13 jaar onopgelost. De politie wist hen pas eind vorig jaar te arresteren. Dit voorjaar werden de twee daders door de rechtbank in Arnhem veroordeeld. De familie van Alex Wiegmink toonden zich tijdens de rechtszitting ontzettend dankbaar dat Hissink destijds direct de politie waarschuwde. 

Hypnose

Hissink werd als enige getuige vele malen door de politie verhoord. Zijn getuigenis is van groot belang gebleken, stelde de SMV bij de uitreiking van de penning in het Stadhuis van Rotterdam. ,,Hij was destijds getuige van de moord, bleef met gevaar voor eigen leven de daders observeren en belde 112. Uitsluitend hierdoor wist de politie dat de moord plaatsvond op de Posbank en niet in Erp. Bovendien heeft hij in de jaren daarna veel tijd aan de zaak besteed. Hij is dikwijls gehoord, onder andere onder hypnose, en heeft een doorslaggevende rol gespeeld bij het oplossen van deze zaak.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.