Het winkelpand van Flipse aan de Beekstraat.
Volledig scherm
Het winkelpand van Flipse aan de Beekstraat. © Erik van 't Hullenaar

Het einde van Flipse Schoenen komt in zicht

ARNHEM - Na vijf generaties sluit de Arnhemse schoenenwinkel Flipse voorgoed. De zesde generatie Flipse voelt er niks voor om de traditie voort te zetten.

Het is een begrip in Arnhem voor eenieder met 'moeilijke' voeten: Flipse schoenen. In de winkel kunnen mensen terecht voor aangepaste confectieschoenen én volledig op maat gemaakt orthopedisch schoeisel. In 1840 werd de zaak opgericht door Georgius Flipse, betovergrootvader van de huidige eigenaar.

Historie

Wie het winkelpand aan de Beekstraat binnenloopt, staat onmiddellijk oog in oog met de rijke historie van vijf generaties Flipse. Boven de toonbank hangen fier meerdere predicaten Hofleverancier. Joris Flipse ontving zijn eerste in 1989, elf jaar nadat hij de zaak van zijn vader overnam. ,,Het oude vind ik mooier. Het nieuwe is gemaakt van lelijk papier", becommentarieert hij.

Plastic muiltje

Maar liefst 25 uur gaat er zitten in het eerste paar orthopedische schoenen dat Flipse voor een klant maakt. Dat begint met het opmeten van de voet; daarna wordt het gipsmodel gemaakt. Op basis daarvan maakt Flipse een 'plastic muiltje', om te testen of de vorm goed is. Daarna maakt hij een leren proefmodel. Zit dat goed, dan is het tijd voor het maken van de uiteindelijke schoen.

Geen opvolger

Joris Flipse stopt na 40 jaar. ,,Ik geloof niet dat ik ooit met tegenzin naar mijn werk ben gegaan."
Volledig scherm
Joris Flipse stopt na 40 jaar. ,,Ik geloof niet dat ik ooit met tegenzin naar mijn werk ben gegaan." © Erik van 't Hullenaar

Aan dat alles komt binnenkort een einde: niemand wil de zaak overnemen. Ook zijn zoon niet, die zelf podotherapeut is. ,,Hij wil de winkel er niet bij." Het is ook niet de meest economische keuze, geeft Flipse toe. ,,Mijn accountant zei al jaren geleden dat ik de winkel weg zou moeten doen. Een winkel vereist meer personeel, en een grote voorraad."

Flipse verwacht dat hij de deuren van de winkel in maart of, april zal sluiten, 40 jaar nadat hij de zaak overnam. Het is een beslissing die hij met pijn in het hart nam. ,,Ik geloof niet dat ik ooit met tegenzin naar mijn werk ben gegaan." Elke avond gaat hij zelfs terug naar de werkplaats. ,,Dan heb ik veel meer rust, kan ik makkelijker doorwerken."

Joris Flipse is niet van plan helemaal te stoppen met het vak. Zijn klantenbestand heeft hij per 1 januari verkocht aan Livit Orthopedie in Presikhaaf. Op deze nieuwe locatie gaat hij ook zelf enkele dagen per week aan de slag. Al hoopt hij ergens nog dat, voordat definitief het doek valt, er toch een overnamekandidaat aanklopt. Wie weet.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.