De stuw van Driel.
Volledig scherm
PREMIUM
De stuw van Driel. © Rijkswaterstaat

Hoe gaat een waterkrachtcentrale in de stuw van Driel ons straks van elektriciteit voorzien? Vijf vragen

Duizend huishoudens zouden straks stroom moeten kunnen krijgen van een waterkrachtcentrale bij de stuw van Driel. Waterkracht wordt daar omgezet in energie. Maar hoe werkt dat? Vijf vragen over een waterkrachtcentrale. 

3 reacties

 • joan sas

  2 maanden geleden
  voor redactie i.v.m vorige reactie: je moet niet het STUWPEIL maar het VERVAL ophogen van 2 naar 2,6 m. Als je naar een verval van 2,80m gaat is de extra opwek 40% hoger.
 • joan sas

  2 maanden geleden
  Goedkoper en meer effect geeft het verhogen van het STUWPEIL bij bestaande wkc's; vergt alleen wat aan de knoppen draaien. De opwek is QxH en als je een verval van 2 m naar 2,6 m ophoogt dan geeft dat grofweg 30% meer kWh. Kosten: NIHIL. De dijken kunnen 'hoogwater' aan, dus dat is niet het probleem. Het KAN simpel, maar dat KAN of MAG de RWS niet, tenzij 'de politiek' dat beslist. En die zijn 'druk met niks-doen' in Den Haag lijkt het als je kijkt naar de formatie van een niwe regering. Toch?
 • joan sas

  2 maanden geleden
  Dat zal wat zijn. Bij de stuw Alphen/Lith [Maas] willen vissers en natuurbeschermers de bestaande wkc sluiten vanwege schade aan vis die erdoor gaat. Dan zou je hier een niwe wkc bouwen en die wil men dan ook sluiten. NB: Bij open-vizieren heb je geen verval en is de wkc uit-bedrijf. Negeer 30-90 m3/s maar onderzoek "debiet x verval" [Q x H]. PGEM bekeek destijds ook om wkc Driel te bouwen, maar die stuw staat te vaak open en heeft te weinig debiet omdat men het water de IJssel in wil duwen.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.