Volledig scherm
© ANP

Hogere straf geëist voor bijna-moord 'met militaire precisie'

ARNHEM - Broers Fred en Marchel S. uit Veenendaal stonden woensdag opnieuw voor de rechter voor hun aandeel in een ernstige mishandelingszaak. Op 21 juli 2012 vielen de twee, samen met Natik T., Arnhemmer Chris H. aan. Hij raakte daarbij ernstig gewond.

De broers werden eerder al veroordeeld voor poging tot doodslag en kregen respectievelijk zes en vier jaar cel. Het OM ging in hoger beroep.

Moord
Die zaak diende woensdag. Volgens het OM was er namelijk sprake van poging tot moord. „Het slachtoffer heeft verklaard dat het handelen van verdachten omschreven kan worden als 'met militaire precisie’ en dat is precies waarvan hier sprake is geweest. Er rest maar één conclusie in de visie van het OM en die is dat verdachten hebben gehandeld met voorbedachten rade”, aldus de advocaat-generaal.

Gedumpt
Chris H. werd de bewuste dag door Do S. naar een woning in Arnhem gelokt. H. had eerder een relatie gehad met de vrouw, maar zij betichtte hem nu van aanranding. Samen met haar nieuwe vriend Natik T., haar vader Fred en oom Marchel wachtte de vrouw het slachtoffer op.

Eenmaal in de woning werd H. door de vader aangevallen. Snel gevolgd door oom Marchel en vriend Natik. Nadat H. buiten bewustzijn was geraakt, werd hij in een laken gewikkeld en achterin een auto gegooid.

Geweldsorgie
De mannen reden richting Rheden en dumpten hun slachtoffer in een greppel bij de Posbank. Daar werd hij een dag later door een wandelaar gevonden. De advocaat-generaal: „Uit de foto’s in het dossier blijkt hoe het slachtoffer die ochtend in een greppel werd aangetroffen.”

Een eerstehulparts constateerde later dat H. binnen een uur zou zijn overleden als hij niet was gevonden. „De verdachten waren betrokken bij een geweldsorgie en bij het dumpen van H. Daarnaast hebben ze geen enkele actie ondernomen om ervoor te zorgen dat hij gevonden zou worden voordat hij zou overlijden.” Reden voor het OM om tegen de jongste broer tien jaar cel te eisen.

Onderzoek
Het OM heeft gevraagd de zaak tegen de oudste broer aan te houden. Er moet eerst een nieuwe gedragskundige rapportage worden opgemaakt. Mocht het hof dat niet nodig vinden, dan vindt het OM vijf jaar cel en TBS , of tien cel cel zonder TBS, op zijn plaats.

Natik T. werd eerder al veroordeeld. Hij kreeg acht jaar cel voor poging tot doodslag. Het OM ging ook hier tegen in cassatie, maar dat werd op formele gronden door de Hoge Raad verworpen. Do S. werd veroordeeld tot 42 maanden cel.

De uitspraak in het hoger beroep tegen de broers wordt over twee weken verwacht.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.