Volledig scherm
Ioan Vreeling (archieffoto). © AD

Homofobe CDA'er uit jongerentak gezet nadat hij man 'betonschaar-behandeling' toewenst

ARNHEM - Het CDJA Arnhem heeft per onmiddellijke ingang Ioan Vreeling afgezet als bestuurslid. Aanleiding zijn enkele recente homofobe uitspraken van het Arnhemse bestuurslid.

Het lidmaatschap van Ioan Vreeling van het bestuur van de CDJA Arnhem heeft hooguit een week geduurd. Eerder deze week kwam zijn benoeming al in opspraak, omdat Vreeling in 2014 als bestuurslid van CDJA Hellevoetsluis homofobe uitspraken niet schuwde.

Het bestuur van de jongerenafdeling van het CDA in Arnhem gaf Vreeling een tweede kans. ,,De uitspraken zijn in het verleden gedaan en daar heeft hij zijn excuses voor aangeboden. In samenspraak met de LHBT-gemeenschap besloten we Vreeling een tweede kans te geven. In de afgelopen dagen hoorden we over uitspraken die hij recent heeft gedaan. Daarop hebben we besloten Vreeling per onmiddellijke ingang uit het bestuur te zetten’’, legt vice-voorzitter Klaas Valkering van het CDJA desgevraagd uit. 

'Betonschaar-behandeling'

Quote

Het mag duidelijk zijn dat wij van deze uitspraken, net als van de eerdere, de grootst mogelijke afstand nemen

CDJA

Valkering doelt op een uitspraak op Facebook waar Vreeling een homoseksuele man een 'betonschaar-behandeling' wenste. Hij refereert daarmee aan de mishandeling van het Arnhemse homostel op de Nelson Mandelabrug in Arnhem, vorig voorjaar. 

Op Twitter bood Vreeling dinsdag nog wel zijn excuses aan voor die 'grove grap', maar voor het CDJA was de maat vol. 

In een verklaring schrijft het CDJA: ,,De afgelopen 24 uur zijn er steeds meer uitspraken van Ioan Vreeling bij ons bekend geraakt. Uitspraken waar wij tot voor kort geen weet van hadden. Het mag duidelijk zijn dat wij van deze uitspraken, net als van de eerdere, de grootst mogelijke afstand nemen. Ioan zal dan ook niet langer als bestuurslid van onze vereniging acteren.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.