Huisartsen week lang in sporttenue

videoARNHEM - De boodschap, vier tot zes weken rust, lijkt duidelijk. Maar wethouder Gerrie Elfrink doet net of hij het niet goed heeft gehoord. ,,Einde voetbalseizoen? Dacht het niet!”

Elfrink heeft zojuist op de vroege maandagochtend zijn dikke enkel laten onderzoeken door Marieke van Koningsbruggen (41) en Petra Koolhaas (50). Maar dat was niet de enige reden van zijn komst naar de huisartsenpraktijk van genoemd tweetal in de Zuid-Arnhemse wijk De Laar-Oost. De sportwethouder was ook ‘ingehuurd’ om de eerste beweegweek van het medisch centrum aan de Randweg te openen.

Hardloopschoenen

,,Mensen moeten van die bank af”, zegt Van Koningsbruggen, initiatiefneemster van de beweegweek. Om die stelling kracht bij te zetten, werkt de huisarts deze week, evenals haar twaalf collega’s, alle afspraken af in sporttenue. In haar geval een speciaal aangeschaft helderblauw poloshirt, een lange tennisbroek en een paar afgetrapte hardloopschoenen.

Door de patiënten in sportkleding tegemoet te treden, hoopt Van Koningsbruggen dat de gesprekken de komende dagen vanzelf op sporten en bewegen komen. Daarnaast heeft ze met haar collega’s tal van activiteiten georganiseerd, variërend van lunchwandelingen en looptrainingen tot bewegen in de wachtkamer, een fitheidstest en voorlichting van bijvoorbeeld een diëtiste.

Lange adem

,,Ik heb niet de illusie al onze patiënten aan het bewegen te krijgen. Gedragsverandering is een kwestie van lange adem. Maar je moet ergens beginnen. Wij doen dat met deze beweegweek. Om te prikkelen en een duidelijk signaal af te geven.”

Quote

Ik zeg niet dat je met bewegen alles oplost. Maar dat doe je met pillen evenmin

Marieke van Koningsbruggen, huisarts

Dat veel van haar patiënten in beweging moeten komen, is volgens Van Koningsbruggen evident. Drie zaken baren haar zorgen: overgewicht, medicijngebruik en (werkgerelateerde) spanningsklachten.

,,Ik zeg niet dat je met bewegen alles oplost. Maar dat doe je met pillen evenmin. Het medicijngebruik in onze praktijk is fors. Het is me er veel aan gelegen dat naar beneden te krijgen. De knop moet om. Door in beweging te komen, ga je je lijf weer voelen. Hoe fijn is dat! Je gaat er beter uitzien en daar groeit je zelfvertrouwen weer van. Ik ben ook wel eens doodop. Of neerslachtig. Maar juist door dan een rondje te gaan rennen, kan ik er weer tegenaan.”  

Volledig scherm
Marieke van Koningsbruggen (zittend) en Petra Koolhaas zien hun patiënten deze week in sportkleding. Op maandagochtend kwam de Arnhemse wethouder Gerrie van Elfrink om zijn gekwetste enkel te laten onderzoeken. © Gerard Burgers
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.