'ICE vaker en sneller naar Duitsland'

ARNHEM - De hogesnelheidstrein ICE moet vaker en sneller vanuit Arnhem richting het Roergebied in Duitsland rijden. Dat stelt Michel Hulsink namens de provincie Gelderland. ,,Nu rijdt de ICE acht maal per dag naar Duitsland, wij willen dat die frequentie naar dertien gaat.’’

Volledig scherm
Archiefbeeld van de ICE die door Wolfheze raast. © JAN WAMELINK

De hogesnelheidstrein, die vanuit Amsterdam via Arnhem en het Roergebied richting Frankfurt koerst, is uitgegroeid tot een van de meest succesvolle grensoverschrijdende treinverbindingen van Nederland. 

Alleen al het afgelopen jaar 
steeg het aantal boekingen voor een reis met de ICE bij NS International met 17 procent. In totaal maakten in 2017 1.46 miljoen reizigers gebruik van de verbinding.  

En volgens Hulsink is de rek er nog niet uit: ,,Door de frequentie te verhogen kan het aantal reizigers dat jaarlijks van de ICE gebruik maakt groeien naar 2,3 miljoen. Dit is vergelijkbaar met het aantal reizigers dat jaarlijks met de Thalys van en naar Parijs reist.’’

Superdruk

Volgens Hulsink is het tracé is voor veel Nederlanders aantrekkelijk. Niet alleen verbindt het Gelderland met het economisch belangrijke Roergebied, ook stopt de hogesnelheidstrein nabij de vliegvelden van  Frankfurt, Düsseldorf en  Keulen-Bonn.

NS International staat tevens positief tegenover het plan, stelt woordvoerder Ton Boon: ,,We denken actief mee met de provincie. Laat onverlet dat er wel nog het een en ander moet gebeuren. Zo is het nu al superdruk op het spoor tussen Arnhem en het Roergebied en zijn ICE's bepaald geen goedkope treinen in de aanschaf.’’

Op dit moment wordt een derde spoor aangelegd tussen de Duitse steden Emmerik en Oberhausen. Die werkzaamheden zijn naar alle waarschijnlijkheid pas in 2022 afgerond. Of voor dat moment al meer ICE's kunnen rijden, is nog niet bekend. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.