Omwonenden zijn niet blij met de nieuwe bewoners in de wijk Paasberg.
Volledig scherm
Omwonenden zijn niet blij met de nieuwe bewoners in de wijk Paasberg. © Erik van 't Hullenaar

Infoavonden over omstreden opvangflat Arnhem om veiligheidsredenen afgelast

ARNHEM - De informatieavonden over de huisvesting van ex-gedetineerden en mensen met psychiatrische problemen in de Arnhemse Paasbergflat gaan niet door. Dat gebeurt vanwege veiligheidsredenen. Tegen het plan is veel verzet in de buurt. 

De stichting OnderDak, die de huisvesting in de flat regelt, vindt dat omwonenden te emotioneel reageren op de plannen. Verantwoordelijk wethouder Roeland van der Zee vindt het besluit ‘onverstandig’. 

In een mail aan de buurtvereniging van de Arnhemse Allee noemt de stichting veiligheidsreden als argument om te stoppen met de informatie naar de wijken. Stichtingsdirecteur Jacco Postma: ,,We zien de emoties rond de Paasbergflat hoog oplopen. Als ik hoor welke uitlatingen mensen doen over onze cliënten en medewerkers dan is het verstandig om de informatieavonden even op te schorten. Ik ben best wat gescheld gewend, maar dit ging alle perken te buiten.”

Psychiatrische achtergrond

Quote

Ik ben best wat gescheld gewend, maar dit ging alle perken te buiten

Directeur Jacco Postma, Stichting OnderDak

De stichting heeft twee weken geleden geheel onverwachts aangekondigd veertig cliënten met psychiatrische achtergrond en ex-gedetineerden te willen onderbrengen in het voormalige zorgcentrum in wijk De Paasberg. De aankondiging heeft voor veel woede gezorgd in de buurten rondom de flat. Maandag was een informatieavond voor de ouders van leerlingen van basisschool De Witte Vlinder. Die bijeenkomst heeft niet voor meer begrip gezorgd.

De politie heeft de stichting geadviseerd om de informatieavond van vanavond en woensdag niet in een bijgebouw van het voormalige zorgcentrum te organiseren, zoals het plan was. ,,Het is niet alleen het advies van de politie. De ervaringen met de avond in de basisschool en de opmerkingen uit de wijk leren ons dat er te veel emoties zijn om constructief met de buurt in gesprek te gaan”, aldus Postma.

Wethouder Roeland van der Zee is niet blij met het afzeggen van de wijkavonden. ,,Dat hebben we de stichting ook meegedeeld. Als de politie adviseert om de bijeenkomst bij de flat niet door te laten gaan, kies dan een andere locatie. Maar nu stoppen met de communicatie naar de wijk vinden we niet goed. Dat heeft Van der Zee ook gedeeld met de stichting”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Constructief

Stichtingsdirecteur Postma wil graag in gesprek blijven met de buurt. ,,De vraag is of een bijeenkomst met misschien wel 600 omwonenden leidt tot een constructieve ontmoeting. We kiezen er nu voor om met een afvaardiging van de wijken in gesprek te gaan en met de nieuw opgerichte stichting Belangen Bewoners Rondom Bronbeeklaan 66.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.