Volledig scherm
© Rolf Hensel

Intern onderzoek naar misstanden op kazerne Schaarsbergen faalde

SCHAARSBERGEN - Het interne onderzoek van Defensie naar misstanden op de kazerne in Schaarsbergen schoot op veel vlakken tekort. Zo werden meldingen van slachtoffers genegeerd of werd geconcludeerd dat het gemelde gedrag niet aannemelijk was. Dat stelt de Commissie Sociaal Veilige Werkomgeving Defensie in een tussenrapportage.

5 reacties

 • Riet Pluim

  3 jaar geleden
  "Inwijdingsrituelen defensie blijven: 'Belangrijk voor samenhorigheid'"Nou, ze wekken niet de indruk dat op Schaarsbergen veel saamhorigheid was. In tegendeel.Inwijdingsrituelen zijn een slecht excuus om sadisme te botvieren. Denk ook aan Vindicat in Groningen. Er is niemand die kan uitleggen hoe de saamhorigheid is gediend met fysiek en verbaal geweld.In mijn leven ben ik van tientallen clubs lid geweest zonder enig inwijdingsritueel zonder dat de saamhorigheid daaronder geleden heeft. Ik heb nooit hoeven doen alsof ik vriendjes was met iemand die me diep heeft vernederd.
 • Jeempie

  3 jaar geleden
  Nu weet ik niet hoe dat in elkaar zit maar het lijkt me geen vreemd idee dat er melding plicht komt bij B&W in de gemeente waar zij gevestigd zijn indien defensie interne onderzoeken doet zoals in dit soort kwesties als dat er nog niet is. Al is het alleen maar om zelfs de schijn van een doofpot te vermijden en de neutraliteit van interne onderzoeken te waarborgen.
 • wil

  3 jaar geleden
  Waar blijft de taak van de heren officieren en de brigade commandant in dit verhaal. Die verdienen zoals dat heet een dauw. Die hebben toch kennelijk al die jaren weggekeken. Naar huis sturen is de beste optie. Dat gebeurt toch ook met de manschappen als ze disfunctioneren?
 • Heino

  3 jaar geleden
  De opdrachtgevers en onderzoekers van het interne onderzoek zullen wel buiten schot blijven want zij waren natuurlijk bij een doofpot gebaat. Ook tegen hen dient zwaar te worden opgetreden net zoals bij de daders. Zal wel overwaaien en deze commandanten krijgen er nog een ster bij.
 • Anonymous

  3 jaar geleden
  En wat is er zo bijzonder aan? Falen niet alle interne onderzoeken? Belastingdienst? Politie? Het onderzoek naar misbruik in alle kerken en geloven?  Met Rutte aan het hoofd van dit land is toch alles een lachertje geworden.
 1. Margot wandelt door de Veluwezoom: blijdschap en verdriet wisselen elkaar af door wat ze tegenkomt
  PREMIUM
  Wandelcolumn #1

  Margot wandelt door de Veluwezoom: blijdschap en verdriet wisselen elkaar af door wat ze tegenkomt

  Even uitwaaien, bewegen, je gedachten verzetten in de natuur, zeker in deze tijd is dat voor veel mensen belangrijk. Maar het zal niemand ontgaan zijn, het is druk in de natuur. Speciaal voor De Gelderlander heeft Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen tien wandelingen door onze mooie provincie uitgezocht die bijzonder de moeite waard zijn en waar het niet zo druk is. Margot Ribberink (weervrouw) en Ap Dijksterhuis (psycholoog), beiden verwoed wandelaar, liepen de routes en delen hun ervaringen.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

 1. Lady Gaga's hondenuitlater neerschoten, honden gestolen
  Play

  Lady Gaga's hondenuit­la­ter neerscho­ten, honden gestolen

 2. Staatsgreep dreigt in Armenië, premier wil niet opstappen
  Play

  Staats­greep dreigt in Armenië, premier wil niet opstappen

Arnhem e.o.