Volledig scherm
© Rolf Hensel

Intern onderzoek naar misstanden op kazerne Schaarsbergen faalde

SCHAARSBERGEN - Het interne onderzoek van Defensie naar misstanden op de kazerne in Schaarsbergen schoot op veel vlakken tekort. Zo werden meldingen van slachtoffers genegeerd of werd geconcludeerd dat het gemelde gedrag niet aannemelijk was. Dat stelt de Commissie Sociaal Veilige Werkomgeving Defensie in een tussenrapportage.

De militaire basis in Schaarsbergen.
Volledig scherm
De militaire basis in Schaarsbergen. © Rolf Hensel

Op de kazerne werd gepest en was sprake van intimidatie en seksueel geweld, zo concludeert de commissie. Maar het interne team dat de meldingen destijds onderzocht, was niet onafhankelijk. Er zat iemand in die de verdachten zou kennen.

Ook werden belangrijke aanwijzingen van structureel pestgedrag niet onderzocht, en was een filmpje, dat een slachtoffer van het zogenoemde 'vinger in de kont incident' overhandigde als bewijs, niet voldoende aanleiding om een vervolgonderzoek in te stellen. Ook andere belangrijke stukken, die door de melders waren aangeleverd, ontbreken in de aan de commissie overhandigde dossiers.

55 meldingen van ongewenst gedrag

De afgelopen maanden, sinds de misstanden op de kazerne aan het licht kwamen, zijn bij de commissie liefst 55 meldingen van ongewenst gedrag binnengekomen, die zich in Schaarsbergen zouden hebben afgespeeld. De slachtoffers vertellen naast het 'vinger in de kont'-incident, ook over vermoedens van drugsgebruik bij collega's, persoonlijke vernederingen, en een onveilig groepsklimaat. 

Ook wordt duidelijk hoe bang de melders waren om informatie te geven, zeker als het op namen van daders aankomt. 'Ze geven aan dat ze vooral graag willen dat de situatie verandert en dat de daders zich bewust worden van hun eigen gedrag, maar dat ze hen er niet bij willen naaien', zo valt in het rapport te lezen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.