Jonge historici: De Canon van Nederland is niet heilig

ARNHEM - Enkele jonge historici bogen zich vandaag, zaterdag, in het Arnhemse Dudok over de Canon van Nederland. Dat de bijeenkomst met publiek in Arnhem werd gehouden, was geen toeval. Want het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem besteedt middels een expositie juist veel aandacht aan die canon, die in vijftig vensters de geschiedenis van Nederland wil weergeven. 

Een van de conclusies van de bijeenkomst was dat de huidige Canon van Nederland niet 'in beton gegoten' is. ,,De canon zegt ook iets over hoe wij nu tegen de geschiedenis van Nederland aankijken”, zei een van de historici. ,,Over tien jaar ziet de canon er misschien wel heel anders uit.” 

De canon speelt op basisscholen een belangrijke rol in het geschiedenisonderwijs en ook in een groot deel van het voortgezet onderwijs heeft de canon een plek. 

De bijeenkomst in Arnhem was de vrucht van samenwerking tussen het Openluchtmuseum en Stichting Jonge Historici. De essaywedstrijd de door Stichting Jonge Historici was uitgeschreven, werd gewonnen door docentenopleider Luuk de Bakker uit Hilversum. Het moest bij de wedstrijd gaan om een essay over de Canon van Nederland.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.