Jongens hadden wél betonschaar bij mishandeling homostel in Arnhem

ARNHEM - De vijf jonge verdachten van de mishandeling van het Arnhemse homostel Ronnie en Jasper Sewratan-Vernes waren wel degelijk gewapend met een betonschaar. Dat blijkt uit het politiedossier over deze mishandeling. 

Volledig scherm
Jasper (links) en Ronnie Sewratan-Vernes. © Gerard Burgers

Of de verdachten de betonschaar als wapen hebben gebruikt in het gevecht op de Nelson Mandelabrug in Arnhem is onduidelijk. ,,Het onderzoeksdossier mist een forensisch medisch rapportage. Het kan zijn dat mijn cliënt met een vuist in zijn gezicht is geraakt, maar een klap met de betonschaar is niet uitgesloten’’, zegt advocaat Sidney Smeets van de twee slachtoffers.

De mishandeling van het echtpaar Ronnie en Jasper Sewratan-Vernes begin april van dit jaar zorgde voor golf van (inter)nationale verontwaardiging. Het stel liep na een avondje stappen op de Nelson Mandelabrug de vijf jongens in de leeftijd van 14 tot en met 16 jaar tegen het lijf. Tijdens een korte vechtpartij verloor Ronnie de voortanden in zijn bovenkaak. 

Camerabeelden

Volledig scherm
Een betonschaar. Foto ter illustratie. © RGBStock

De  verdachten hebben lange tijd ontkend dat zij de schaar bij zich hadden. Getuigen en camerabeelden geven een ander beeld van de werkelijkheid, volgens Smeets. ,,De jongens hebben uiteindelijk toegegeven dat ze de betonschaar bij zich hadden om fietssloten door te knippen’’, vertelt Smeets. ,,Het staat ook vast dat ze de betonschaar bij zich hadden tijdens de vechtpartij. Waar het stuk gereedschap is gebleven staat niet in het dossier.’’

Advocaat Raymond Frijns van één van de verdachten wil niet reageren zolang hij zijn cliënt niet heeft gesproken. ,,Het enige dat ik kan zeggen is dat ik de medische rapportage mis. Hierdoor is onduidelijk hoe één van de mannen gewond is geraakt aan zijn gezicht’’, zegt Frijns. De advocaat heeft de officier van justitie gevraagd om de forensisch medisch rapportage.

Homofobe actie

De mishandeling op de Nelson Mandelabrug hebben de slachtoffers opgevat als een homofobe actie. Smeets blijft achter de opvatting van zijn cliënten staan, hoewel er geen getuigen zijn geweest van de mishandeling. ,,De verdachten hebben aan hun gedragingen en uiterlijk gezien dat zij homo zijn. Ze scholden mijn cliënten uit voor 'homo's' en 'flikkers'. Dan staat voor mij vast dat het hier gaat om homofobe agressie’’, zegt Smeets.

Quote

De verdachten hebben een aantal keren gelogen.

Sidney Smeets (advocaat)

Hij voegt eraan toe dat zijn cliënten altijd zijn gebleven bij hun eerste verklaring. Smeets: ,,De verdachten hebben een aantal keren gelogen. Zo hebben ze het verhaal van de betonschaar eerst ontkend, daarna bijgesteld en vervolgens bekend.’’

De andere advocaten van de verdachten willen niet reageren of waren niet bereikbaar voor een reactie. Het Openbaar Ministerie gaat de verdachten vervolgen. Er is nog geen ten laste legging of zittingsdatum.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.