Volledig scherm
Peter Wolbert van ENGIE bij het gemaal Vredenburg, dat een rol kan spelen in de warmte- en koudevoorziening van twee grote kantoren aan de Groningensingel. © Gerard Burgers

Kantoren Arnhem-Zuid koel en warm op grondwater

ARNHEM - Kantoor Rijnpoort en het kantoor van de Belastingdienst aan de Groningensingel in Arnhem-Zuid worden in de toekomst wellicht verwarmd en gekoeld met gebruik van grondwater. Een haalbaarheidsonderzoek moet uitwijzen of de kantoren met deze duurzame energievoorziening van het gas af kunnen.

Zes partijen hebben afgesproken om uit te zoeken of de gebouwen zich voor deze voorziening lenen. 

En of de kosten van de benodigde investering opwegen tegen de baten van een besparing ten opzichte van de huidige manier van verwarmen en koelen van de panden, met aardgas en compressie-koelmachines op het dak. 

Het Rijksvastgoedbedrijf en Rijsterborgh Vastgoed zouden de afnemers worden van de nieuwe verwarming en koeling. De eerste is eigenaar van het kantoor van de Belastingdienst, de tweede van gebouw Rijnpoort, waar verschillende huurders in zitten. Energiebedrijf ENGIE, Alliander, Waterschap Rivierenland en het Arnhemse adviesbureau IF Technology doen samen het haalbaarheidsonderzoek en zijn de potentiële investeerder en/of exploitant van het nieuwe energiesysteem.

Put

Verwarming van gebouwen met gebruik van grondwater dat wordt opgepompt en met elektrische systemen op de juiste temperatuur gebracht, is niet nieuw. Bij de bouw van nieuwe kantoren en bedrijven wordt het al gedaan. Het bijzondere van dit Arnhemse plan is dat bestaande gebouwen op zo'n systeem worden aangesloten én dat het benodigde grondwater een eind van de panden vandaan wordt opgepompt en via ondergrondse leidingen naar de plek van bestemming getransporteerd. 

In de wijk zelf mag niet naar grondwater worden geboord omdat die ligt in de zone waar drinkwater wordt gewonnen. Het plan van de ontwikkelaars is om een put te slaan in de nabijheid van het gemaal Vredenburg, aan de Rijkerwoerdse kant van de Huissensedijk, hemelsbreed een dikke kilometer van de twee kantoren vandaan.

Voordeel

Bijkomend voordeel is dat met het oppervlaktewater van de watergang bij het gemaal in de zomer grondwater kan worden verwarmd, Dat kan dan in de winter voor de verwarming van de gebouwen worden gebruikt. 

Het verwarmen en koelen van kantoorgebouwen met gebruik van grondwater en oppervlaktewater is een optie waarmee de B.V. Nederland vooruit kan worden geholpen. ,,Niet alleen omdat we naar een maatschappij willen die geen gebruik meer maakt van een fossiele brandstof als aardgas, ook omdat je er in potentie de temperatuur op hitteplekken in steden mee kunt verlagen’’, zegt Peter Wolbert van technisch dienstverlener en energiebedrijf ENGIE. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.